Recensie

Naim Uniti Nova PE all-in-one streamingversterker

Uniti Nova met fijnbeaderde spierballen

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/aug 2024

Zeg Naim all-in-one streamingoplossingen en je komt al snel uit bij de Uniti-familie van het traditionele Engelse merk. Het begint weliswaar bij de Mu-so modellen, maar voor een klassieke stereopstelling moet je simpelweg een niveau hoger kijken en luisteren.


De Uniti-lijn is begrijpelijk opgebouwd en bestaat uit vijf modellen, te weten de Atom, Atom HE (Headphone Edition), Star, Nova en Nova PE (Power Edition). Qua prijsstelling ook overzichtelijk, de eerste twee Atoms kosten momenteel 2.599, de Star 3.999, de Nova 4.999 en de Nova PE 9.999 euro. Intern zijn ze alle gelijk qua streamingopties en technische specificaties, de verschillen zitten in de formaten, aansluitingsmogelijkheden en uitgangsvermogens. Inkoppertje hier zijn de twee Atoms, waarvan de HE-versie alleen voor hoofdtelefoons is geschikt, en de Star die over een cd-speler/ripper beschikt. Kijkend naar de twee Nova’s moet je goed opletten om de verschillen te zien.

Meer Naim

Het is een beetje te kort door de bocht om het topmodel van de Naim Uniti streamingversterkers als een Nova met spierballen te omschrijven. Toch zijn de specs nagenoeg gelijk met de ‘gewone’ Nova. Maar als je goed oplet vind je toch enkele kenmerken die tot nadenken doen stemmen. Immers, de Nova Power Edition is maar liefst 5.000 europapa’s duurder dan de lichtere broeder, en dat kan ‘m niet alleen in die paar Watt’jes zitten. Het geheim lijkt ‘m in de ‘aanbouw’ te zitten, waarmee ik op het bredere chassis doel, dat de Nova’s en de Star van de Atoms onderscheidt. En de PE is zelfs iets hoger.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle