Recensie

Neat Petite Classic mini monitor

Klein en netjes maar ook groots en meeslepend

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2022

De Petite is de eerste luidspreker die het Engelse Neat Acoustics in haar historie heeft gepresenteerd. Een succesvolle zet, want jarenlang was hij standaard aanwezig in het programma. Na een korte afwezigheid van enkele jaren is de Petite weer helemaal terug.


De eerste generatie van de Petite zag het levenslicht in 1991. De historie van het Engelse merk Neat Acoustics gaat echter terug naar 1989. In dat jaar startte oprichter Bob Surgeoner vanuit zijn passie voor muziek, zijn ervaring als muzikant en zijn kennis van elektronica de deuren van een hifi-winkel onder de naam North Eastern Audio Traders. Gedurende de eerste twee jaar van die winkel merkte hij dat er plek was voor een kleine monitor in de geest van de LS3/5A monitor. Bob ging aan de slag en 18 maanden later introduceerde hij de Neat Petite. De Petite bleek een groot succes, waardoor Bob ook andere modellen ging ontwikkelen. De Petite werd vervolgens een vaste waarde binnen het programma en werd in 1995 opgevolgd door de Petite 2, in 1997 door de Petite 3 en in 2008 introduceerde Neat de Petite SX. De SX bleef tot 2016 in productie waarna het doek viel voor deze oer-Neat. In 2021, ter ere van Neat’s 30e verjaardag, presenteerde Neat nog één keer een Petite in een zeer gelimiteerde editie van slechts 100 paar. Deze Neat Petite 30th Anniversary Limited Edition was vervolgens echter weer zo’n groot succes dat er weer vraag ontstond voor een nieuwe Petite generatie. Inmiddels zijn we bijna aan het einde van 2022 en het moment is daar. Neat presenteert de Petite Classic, een directe afgeleide van de gelimiteerde Petite 30th Anniversary.

Voor het eerst met AMT

Met deze Classic erbij zijn er nu 6 Petite generaties. Door de jaren is er ondanks verschillende veranderingen aan de afmetingen eigenlijk weinig veranderd. De Petite is nog steeds een heel compacte basreflex monitor van 30cm hoog en 20 cm breed. Kenmerkend aan de Petite is altijd de eenvoud van het ontwerp geweest en dat is ook nu weer niet anders. Door het gebruik van hoogwaardige componenten is bijvoorbeeld het cross-over filter relatief eenvoudig. Er is daardoor (financiële) ruimte om te werken met hoogwaardige componenten, wat de pure weergave alleen maar bevordert.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS