Recensie

New Horizon GD-203 + Ortofon Quintet Blue

New Horizon en de Brede Horizon

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2020

In deze test combineren we componenten uit Vinylland tot één keten en één verhaal. Ze hebben gemeen dat het gaat om betaalbare onderdelen met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Er komen ook andere merken en accessoires aan bod op deze pagina’s. Maar het belangrijkste is dat dit gepaard gaat aan professionele expertise, gebaseerd op decennialange ervaring. De grootste meerwaarde, wat mij betreft. Er ging een wereld voor me open.


‘Henny Groenendijk komt zo bij je langs, om apparatuur te brengen. Kijk uit, één van de meest uitgesproken mensen die ik ken.’ ‘Heb geen enkel bezwaar tegen mensen met een uitgesproken mening, Ernst’. ‘Dat verklaart ook onze vriendschap, John.’ En zo is het. Heb geleerd om mensen met expertise aan het woord te laten, om deze welwillende amateur in goede banen te leiden. Henny Groenendijk? HNNY Benelux. Dat zegt u wellicht meer. Hij arriveerde om 9:45 en vertrok om 16:00. We waren het in zo ongeveer alles roerend met elkaar oneens, maar hij heeft me veel geleerd en mooie apparaten achtergelaten. Uitgangspunt was een nieuw model platenspeler van het Italiaanse New Horizon. Van dat merk heb ik eerder mogen genieten. De witte GD3 was het onderwerp eind vorig jaar, met een Jico Seto-Hori element. Nu valt de beurt aan een zwarte New Horizon GD203. De GD3 is het subtopmodel, de titel top is voorbehouden aan veel duurdere GDS, maar met een adviesprijs van € 1.499 nog steeds redelijk binnen handbereik. De behuizing van de GD3 bestaat uit drie sokkels. De onderste is 25 mm, de twee daarboven ieder 16 mm. De bovenste is zowel akoestisch als mechanisch ontkoppeld en voorzien van een 9” aluminium toonarm. De GD-203 oogt, zo op het eerste gezicht, als de GD3, maar heeft een andere constructie. Dit nieuwe model heeft eveneens drie sokkels, maar het eerste dat opvalt is dat de dikste van de drie, eveneens 25 mm, is verhuisd naar boven. Volgens Henny is deze constructie beter dan met de 9 mm dunnere bovenste sokkel van de GD3. Dat weten we dan ook weer, voor een prijs die met € 1.099 een stuk lager ligt.

Stars on 45

De motor hangt in de onderste sokkel met vier op elkaar afgestemde veren. Een beproefde methode; een mechanische tegenfase binnen het kwartet die externe trillingen buitensluit. Op de tweede sokkel van 16 mm, akoestisch en mechanisch ontkoppeld, is het lager van de draaischijf gemonteerd. Op de bovenste sokkel, als gezegd nu 9 mm dikker, is de koolstof toonarm geplaatst. ‘Pro-Ject Carbon’, prijkt in fraaie letters op de zijkant. Alle modellen in de 200 Series worden geleverd met deze uitgebreid instelbare 8,3” koolstof toonarm met een extra contragewicht, waardoor toepassing van vrijwel alle gangbare elementen mogelijk is. Een voorgemonteerd en afgeregeld Audio-Technica AT3600L element wordt bijgeleverd. Mijn exemplaar is echter voorzien van een Ortofon MC Quintet Blue, door Henny persoonlijk in mijn geduldige appartement afgeregeld. Ik mocht er met mijn nieuwsgierige neus bovenop staan en heb veel geleerd. Een eenvoudige aan/uit knop en een lift completeren het geheel. Henny is de tweede draaitafelgoeroe die ik mocht ontvangen, Bob Jansen, nog zo’n fenomeen, de eerste. Wat mij is opgevallen aan beide heren is dat ze nooit gebruik maakten van de lift, maar altijd vertrouwden op hun vaste rechterhand. Merkwaardig, zou ik nooit durven. Om het toerental te variëren van 33 1/3 naar 45 tpm moet je de ronde siliconen snaar verleggen naar het andere wiel. Geen probleem, wel de platenspeler even uitzetten. Ja, heb dit inderdaad getest, maar nee, niet om ‘Stars on 45’ singletjes te draaien. Kreeg van Ernst een speciale editie van Dire Straits’ ‘Brothers in Arms’ op vinyl, in de serie ‘Original Master Recordings’. De vele informatie op het medium noopt tot een uitgave van 2 i.p.v. 1 LP en het afdraaien op 45 tpm. Henny kwam, aanvullend, met een zwik zalige Original Master Recordings die soms wel en soms niet op 45 toeren afgedraaid dienen te worden. Vandaar.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS