Recensie

Noble & Noble Nobilis Sonum 98

Edel in voorkomen, edel in klankmatig resultaat

Door Bert Oling, HVT 9, september 2021

Zo vaak komt het niet voor dat een set hoogwaardig actieve luidsprekers van Nederlandse en ook nog Groningse oorsprong de weg naar onze luisterkamer weet te vinden. Toen MC Systems technisch geweten en opperhoofd, Rob Meyst, mij vroeg om de eerste actieve luidspreker uit hun keuken te testen, zei ik dan ook volmondig en direct ja. De luidspreker was ontworpen en geproduceerd voor de zusteronderneming van MC Systems, Noble & Noble, waar een bekende uit ons HiFi verleden, Jacob Gunter, de scepter zwaait.


Het was een wat sombere donderdag in Januari 2021 toen Rob himself de mooi en degelijk verpakte Nobilis 98 luidsprekers twee trappen naar boven tilde – ondergetekende tilt zelf even niet vanwege een rugblessure. Het uitpakken, de transportschroeven van het front losschroeven en de specifieke spike onder het front plaatsen inclusief het plaatsen van de luidsprekers nam weinig tijd in beslag. Dat gold ook voor het aansluiten – de gebalanceerde kabels voor de analoge verbinding met onze Mark Levinson voorversterker lagen al klaar, evenals een AES-EBU digitale verbinding met onze Metrum Acoustics Ambre netwerkadapter. In de uitgebreide en duidelijke handleiding van de Nobilis 98 luidsprekers wordt het optimaliseren van de opstelling in het horizontale en verticale vlak – waterpas – uitvoerig beschreven. Daarnaast wordt een aantal zinvolle voorstellen voor plaatsing in een stereo opstelling gedaan. We zijn dit nog niet vaak zo uitgebreid tegengekomen. Complimenten!

Wat is de Nobilis Sonum 98 actieve luidspreker? Een technisch signalement.

Het uiterlijk van de Nobilis Sonum 98 is een onopvallende opvallende slanke zuil in een mooie matzwarte afwerking. De vormgeving komt voor rekening van Roderick Vos, een bekende designer en derde partner van het Noble & Noble team. De slanke Nobilis zuil meet 98 x 18 x 29cm met een gewicht van 22,8 kg schoon aan de haak. De gebruikte luidspreker chassis zijn twee in de beste MC Systems traditie achter elkaar geplaatste 13 cm mid-laag eenheden en een hoogwaardige Ringradiator tweeter. De eenheden komen uit een bekende Europese keuken en worden door Rob Meyst helemaal gemodificeerd en aangepast voor gebruik in deze luidspreker. De eenheden worden actief aangestuurd door twee stevige versterkers uit de Hypex nCore klasse D versterkermodules. De aanpassing van de eenheden aan elkaar komt voor rekening van een actief scheidingsfilter op basis van een precies geprogrammeerde DSP-eenheid uit de Hypex Fusion keuken. De winst van zo’n actief systeem t.o.v. een passief scheidingsfilter – hoe mooi ook qua componenten en lay out – is in alle opzichten groot. Alle belangrijke parameters kunnen heel eenvoudig in een softwareprogramma worden aangepast: een enorme stap voorwaarts t.o.v. een passief systeem, waar try and error toch vaak de praktijk is. Meten en uiteindelijk Luisteren naar een optimaal resultaat komen in een actief luidspreker ontwerp veel dichter bij elkaar. Maar bij de ontwerpen van Rob Meyst zijn, voordat er überhaupt met luidsprekerchassis gewerkt gaat worden, een paar andere eigenschappen heel belangrijk. Dat zijn o.a. de akoestische eigenschappen van de luidsprekerkast en het afstraalgedrag van de luidsprekers. Een en ander staat heel goed omschreven op de website van de Nobilis Sonum 98.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS