Recensie

NuPrime AMG STA en AMG PRA voor- en eindversterker

Ah! Klasse DA?

Door Christiaan Punter, HVT 3, maart 2021

Naast de vaste componenten in mijn referentieset beschik ik al enkele jaren over een voor mijn gevoel zeer bescheiden versterker die in kwaliteit duidelijk boven zijn prijsklasse uitstijgt. Het betreft de NuPrime ST-10. Na gebruik met allerlei soorten luidsprekers en talloze vergelijkingen met andere versterkers, heb ik nog steeds het gevoel dat de ST-10 met zijn gepatenteerde Klasse-D-techniek een verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het is niet zonder reden dat ik hem nog steeds gebruik en dat zonder blikken of blozen binnen de context van apparaten die zomaar het tienvoudige kosten.


De insteek voor deze recensie is de AMG STA stereo eindversterker die hetzelfde kost als de ST-10 maar opereert volgens een verbeterd werkingsprincipe. Daarnaast zal ik ook kort de bijbehorende AMG PRA voorversterker belichten.

Techniek

De ST-10- en ST-10M-versterkers werken volgens het klasse-D principe maar zijn volledig door NuPrime ontworpen. Aan boord vind je dus geen Pascal, ICE, of andere OEM modules. De AMG STA-versterker maakt ook gebruik van een soortgelijk circuit, maar met een tot 700 kHz verhoogde schakelfrequentie. Verder is de versterker uitgerust met een analoge ingang met een ingangsimpedantie van 1 MOhm. Een ander belangrijk verschil is dat de ST-10 een high-end opamp gebruikt voor de ingangstrap, terwijl de AMG STA discrete Klasse-A transistors gebruikt. Dit is waarom het model wordt aangeduid als Klasse-D + Klasse-A.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS