Recensie

NuPrime NuPrime DAC-10H en ST-10M

Hoe (heel) goed ook (heel) betaalbaar kan zijn

Door John van der Veer, HVT 11, november 2018

Het nog jonge NuPrime heeft in rap tempo opzien gebaard met producten die, naar eigen zeggen, thuishoren in de topklasse en toch zeer betaalbaar zijn. Da´s behoorlijk pretentieus. Bovendien wekt zo’n statement de nodige nieuwsgierigheid, die HVT uiteraard niet kan bedwingen. Omringd door concurrerend gezelschap is geluisterd naar de DAC-10H en twee ST-10M eindtrappen. Rode oortjes alom, en niet alleen door het bloedhete Amsterdam waarin de sessie heeft plaatsgevonden.


NuPrime bestaat nog maar sinds 2014. Toch kent de expertise achter het jonge bedrijf een gedegen geschiedenis. NuPrime topman Jason Lim was destijds mede-oprichter van NuForce. Met steun van de OEM fabriek kocht Lim de relevante materialen van de high end afdeling van NuForce en stichtte NuPrime. Onder zijn leiding is een ontwerpteam van top engineers samengesteld dat de opdracht kreeg een serie excellente audiocomponenten te ontwikkelen tegen een aantrekkelijke prijs. “Don’t they all”, zou je dan direct denken. Ja, inderdaad, maar het piepjonge NuPrime heeft niet alleen de daad bij het woord gevoegd, het wist ook al direct de nodige prijzen in de wacht te slepen met haar producten. Voor het eerst in de geschiedenis van twee prestigieuze tijdschriften, ‘The Absolute Sound’ en ‘Sound Stage! Network’ kregen maar liefst vier apparaten van NuPrime het predicaat ‘product van het jaar’. Eén van de krachten van NuPrime is de volstrekt eigen R&D afdeling waarin alle noviteiten worden ontwikkeld en die, citaat uit het persbericht, ‘de grenzen van het haalbare probeert te bereiken’

EVO

Over welk segment praten we? Het topmodel van NuPrime is de EVO One, de eerste Klasse D versterker met een ingangsimpedantie van 1MOhm en 700kHz schakelfrequentie. De EVO One heeft uitsluitend superlatieven geoogst in de pers. Er hangt dan ook een prijskaartje aan van €3995, bepaald niet schokkend in de hemelse regionen van het Hifi universum, maar voor een Klasse D versterker zonder echt peperdure componenten wel wat wenkbrauwberoerend. De eindversterking van ‘ons’ setje bestaat uit een stel monoblokken uit de Reference klasse die in kwaliteit volgens NuPrime slechts wordt overtroefd door de EVO One. Die versterker ken ik niet, moet het ter vergelijking doen met andere equivalenten. De ST-10M Reference Class Mono Amplifier, zoals de helft van de tweeling voluit heet, is de laatste en tot nu meest geëvolueerde editie van de Reference modellen. De eindtrap borduurt voort op NuPrime’s vierde generatie (V4) versterkingsmodule van de ST-10 en ‘brings it to the next level’, in NuPrime bewoordingen. Waarvan akte. De ST-10, dus zonder M, is een stereo eindtrap met een vermogen van 2 × 150 W aan 8?. De ST-10M is met €1595 identiek geprijsd aan de ST-10, maar je koopt voor twee keer dat bedrag meer dan het dubbele en niet alleen het vermogen. Zo heeft het monoblok een nieuw ontwikkelde 300W voeding. Nog wat zaken op papier: de ST-10M haalt dezelfde hoge schakelfrequentie als de EVO One, de ingangsimpedantie bedraagt 47kOhm, wat bescheidener dan 1MOhm dus.