Recensie

NuPrime Omnia A200

Klein doosje met grote pretenties

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2023

In het kader van het ‘alles-in-één’ gebeuren komt NuPrime met onder meer de Omnia A200. Op voorhand weet je dat dit apparaat geduchte concurrentie zal ondervinden omdat veel andere merken in dezelfde vijver vissen. Wat kan NuPrime bieden met deze Omnia A200, wat soortgelijke apparaten van concullegae niet of in mindere mate in huis hebben? Op papier lijkt de A200 een belangrijke streep vóór te hebben met de zeer krachtige eindversterker. Het enige dat je nog nodig hebt is … inderdaad, twee luidsprekers. Plus een idee van de muziek waar je naar wil luisteren, uiteraard – of blijft er nog meer te wensen over?


Het zal de leeftijd zijn, maar het blijft wennen om zo’n apparaat voor je te zien met de omvang van een doos waarin opa’s grootste sigaren waren ondergebracht (die bolknakken, bestaan ze nog?). Werkelijk alles zit in de Omnia A200, inclusief een behoorlijk zware eindtrap, wat vroeger ondenkbaar was, plus het binnenhalen van de muziekbron (middels streaming), wat vroeger ook ondenkbaar was. Voeg daarbij de mogelijkheden van de draadloze voorziening en je vraagt je af of er nog tegenargumenten voor de partner te verzinnen zijn (“Ja maar schatje, moet je nou eens luisteren”). Bovendien is het apparaat niet alleen supercompact; met een gewicht van 3 kilo kun je de Omnia A200 zonder al te veel inspanningen op sleeptouw nemen, al was het alleen maar om eens flink op te scheppen op het dieptepunt van de verjaardag van ome Henk. “Wat ik nou gekocht heb!”. A200 suggereert dat NuPrime meer varianten in huis heeft. En dat is ook zo. De A200 is ‘an affordable, full featured multi-zone streaming integrated amplifier designed for audiophiles who required CD quality digital sources from local music libraries as well as network streaming music’. Met zo’n mond vol kan de verjaardag van ome Henk niet meer stuk, maar hetzelfde is – min of meer – van toepassing op de A300 en de A300SE. Wat leveren deze twee tegen de meerprijs? De A300 lijkt op de A200, maar is tevens voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. De outputs van dit tussenmodel zijn bovendien iets anders. De A300 heeft zowel een analoge als een (digitaal) coaxiale en optische uitgang. Het belangrijkste verschil met de A300SE is dat de A300 zowel AirPlay als AirPlay 2 niet ondersteunt. De A300SE doet dat wél. Altijd gemakkelijk om een apparaat onder de neus te wrijven wat het niét kan, laten we ons focussen op de mogelijkheden die het wél in huis heeft.

NuForce

NuPrime kent geen lange geschiedenis. Het bedrijf is gestart in 2014. Toch heeft oprichter en eigenaar Jason Lim al vóór hij deze stap zette een carrière achter de rug in de audiowereld, als medeoprichter van NuForce. Na een omweg herkreeg hij de rechten van NuForce Technology en startte het avontuur met NuPrime Audio. Omringd door een vers, ervaren team van ontwerpers is Jason Lim begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe lijn betaalbare audiocomponenten en de Omnia A200 is daar één van. Met een adviesprijs van rond de 1.200 euro is het apparaat absoluut betaalbaar te noemen, zeker gezien de vele mogelijkheden en de compleetheid van de A200. Alleen al de strakke, zware en smaakvolle matzwarte behuizing en de solide draaiknop stralen kwaliteit uit. Geen greintje ‘cheap’. We hebben te maken met een klasse-apparaat. Duidelijk. Een helicopter-view: in de basis is de A200 de combinatie van een netwerkspeler en een geïntegreerde versterker. Vanzelfsprekend is het apparaat tevens voorzien van een dac. NuPrime heeft voor al haar netwerkspelers (dus ook voor de A200) een eigen streaming app, geschikt voor zowel Android (Google) als iOS (Apple). Het is tevens mogelijk eigen muziek te streamen van een NAS (DLNA-protocol) of usb-stick/schijf, rechtstreeks op de A200 aan te sluiten. Ook zijn er nodige aansluitmogelijkheden voor externe apparatuur, die daardoor eveneens gebruik kunnen maken van de dac en de versterker. Het gebruik van externe apparaten is wél aan wat beperkingen onderhevig, waarover later meer. Standaard wordt de A200 geleverd met twee antennes. Uiteraard is er een LAN-aansluiting voor verbinding met het netwerk, maar draadloos werkt het apparaat zowel met wifi als bluetooth.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan