Recensie

NuPrime Omnia WR-1 en LPS-205

Tweewerf Prima

Door Bert Oling, HVT 12, december 2020

Het hoeft natuurlijk niet altijd top of the bill zijn wat op de testbank van ondergetekende onderhanden wordt genomen. Integendeel, eigenlijk ben ik meer geïnteresseerd in bescheiden geprijsde spullen, want daar laat een fabrikant vaak het best zien waartoe hij in staat is. Cost no Object producten zijn soms ook leuk, maar laten we wel wezen, als je een bijna onbeperkt budget hebt, is het ontwerpen van een topproduct geen kunst toch? Hoewel…


Twee bescheiden doosjes van NuPrime pakte ik uit. NuPrime is geen onbekende voor mij, omdat ik voor HVT in 2016 al een heel interessante combinatie van NuPrime, de voorversterker/DAC NuPrime DAC 10 en de ST10 eindversterker, aan de tand had gevoeld. NuPrime was toen een relatieve nieuwkomer, maar viel op door de vernieuwende technologie en de kwaliteit.

SAT & SUB

In de keurige doos met een summiere maar duidelijke gebruiksaanwijzing, zit naast de Omnia WR-1 netwerkspeler, een externe SMPS voeding – 5 Volt/2A, die via een microUSB aansluiting op de achterkant van de WR-1 wordt aangesloten. Verder zien we een afstandsbediening, aansluitmateriaal en een tweetal antennes voor WiFi en Bluetooth. Door NuPrime wordt de Omnia WR-1 omschreven als een veelzijdige multi-zone WiFi and Bluetooth aptX HD audio streamer. En daar is geen woord Frans bij. In het degelijke op vier trillingsdempende voetjes staande compacte metalen kastje – maten: 145 mm x 110mm x 42mm, 250 gram wegend – zit heel veel techniek. Jammer genoeg hebben we geen blik kunnen werpen op de binnenkant – we zijn altijd heel nieuwsgierig – omdat de schroeven van de kap niet toegankelijk waren met een Phillips schroevendraaier uit onze ruime verzameling. Naar verluidt gebruikt NuPrime ook hier een aangepaste ESS Sabre DAC chip. Op het sobere front zien we een oog voor de afstandsbediening, een volumeregelaar en een OLED display die o.a. keurig de gespeelde muziek laat zien. Naast de bekende muziekservices – o.a. Spotify (Connect), Qobuz, Tidal is er natuurlijk Internetradio via provider TuneIn. Met Bluetooth en Airplay kun je je muziekbestanden vanaf bv. je Android en IPhone streamen. Er is er een mogelijkheid om een USB stick (tot 32GB) met muziek als bron te gebruiken. De Omnia WR-1 is voorzien van een analoge ingang om bv. een draaitafel (moet wel voorzien van phonovoorversterker) aan te sluiten en eventueel te streamen over het netwerk met andere NuPrime apparaten (tot 8 stuks). De optische TOS-link ingang maakt het mogelijk om hetzelfde te doen met een digitale kabel- of satellietontvanger. Deze aardige faciliteiten hebben als enige beperking dat de resolutie beperkt blijft tot cd-kwaliteit. Naast de analoge (cinch) uitgangen zien we ook nog een digitale S/PDIF uitgang om bv. een losse DAC aan te sluiten. Wel wordt de resolutie dan beperkt tot 16bit/44kHz – CD-kwaliteit.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS