De eerste AMT hoofdtelefoon is een feit
Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2017
Een hoofdtelefoon met een tweeweg systeem. Een hoofdtelefoon met een AMT driver. Het eerste is bijzonder, het tweede is uniek. Samen is dat dus uniek bijzonder. Een speciale combinatie.
De bedenker van het principe Oskar Heil maakt het helaas niet meer mee. Reeds in 1994 verruilde deze innovatieve uitvinder het tijdelijke voor het eeuwige. Maar hij zal ongetwijfeld zeer vereerd zijn dat er de laatste tijd zoveel luidsprekerfabrikanten zijn uitvinding, de Air Motion Transformer, gebruiken in hun ontwerpen.
De lijst fabrikanten die een hoge tonen driver gebruiken op basis van zijn AMT techniek lijkt met de dag te groeien. Tot voor kort was er echter nog geen enkele fabrikant die had geprobeerd deze techniek in een hoofdtelefoon te gebruiken. In Taiwan zag men het probleem blijkbaar niet en ging de uitdaging aan. Ze gingen daar zelfs zover dat ze naast een ‘gewone’ hoofdtelefoon (de HAMT-1) ook een reeks in-ears hebben ontwikkeld met AMT-drivers. We beginnen hier echter met de HAMT-1.
HAMT-1
Aan de buitenkant van de HAMT-1 kun je niet zien hoe uniek deze hoofdtelefoon op dit moment is. Daarmee ga ik overigens wel even heel snel voorbij aan de uitmuntende afwerking en de topkwaliteit materialen. Aluminium en geborsteld staal vormen het chassis. Aan de achterkant van de oorschelpen is een lichtgewicht houtsoort gebruikt (het doet me denken aan balsa hout dat de modelbouwers onder ons wel kennen). De kussens op de oorschelpen en de hoofdband zijn afgewerkt met zijdezacht Alcantara (een ijzersterk kunststof alternatief dat lijkt op suède). De kabel wordt met mooie verwisselbare coaxiale draaiconnectoren aan de oorschelpen bevestigd. De kabel is wel erg kort (1,2m). Het geheel wordt vervolgens geleverd in een fraaie aluminium opbergkoffer waar je alle onderdelen in kunt opbergen.