Recensie

Optoma UHZ65UST

Ultra Short Throw beamer en soundbar ineen

Door Ernst Neve HVT 3, maart 2020

Een beamer en soundbar verenigd in één apparaat, ik hoor je al denken “kan dat eigenlijk wel?” Bij een beamer denk je al snel aan plafondmontage en een soundbar verdwijnt meestal onder een TV. De twee lijken onverenigbaar. Het van oorsprong Taiwanese bedrijf Optoma heeft misschien wel de ultieme oplossing bedacht. De combinatie van hun kennis en ervaring op het gebied van beeldprojectie, met behulp van Digital Light Processing (DLP) technologie en de kennis over luidsprekers die in zusterbedrijf NuForce aanwezig is, heeft uitkomst geboden.


Vergis je overigens niet in Optoma. Dit bedrijf heeft in de 18 jaar dat ze bestaan zoveel prijzen in de wacht gesleept voor hun projectoren in alle soorten en maten, dat die nauwelijks nog in een kast passen. Deze mannen kunnen projectoren maken, zoveel mag duidelijk zijn. En ook het bedrijf NuForce heeft in de loop der tijden van zich laten horen, maar dan op het gebied van hifi-componenten in alle soorten en maten, en personal audio. Op een gegeven moment zal er iemand bedacht hebben dat als je een beamer maakt die op enkele centimeters van de muur een enorm beeld kan laten zien, het toch handig zou zijn als er in dat apparaat ook een aantal goed klinkende luidsprekers zou zitten. Eén en één is dan… meer dan twee, in ieder geval.

Back to the Future, deel 2

De projector in kwestie, de Optoma UHZ65UST, is daarvan het laatste voorbeeld. Deze beamer heeft namelijk wel heel veel in huis. We hebben het hier over een Ultra Short Throw Smart Laser 4K Ultra HD projector, een hele mond vol dus. Als we het rijtje van cijfers en letters afgaan, betekent dit dat deze projector een beeld kan weergeven in viermaal HD resolutie en vlak voor het oppervlak waarop geprojecteerd wordt, neergezet kan worden. Sterker nog, op een afstand van ±14 cm van de muur geeft deze beamer al een beeld met een diameter van ruim twee meter (80inch) en op ±36 cm zelfs een indrukwekkende beelddiameter van drie meter (120inch). De term Ultra Short Throw is geen loze! Terwijl zelfs de tandenborstels van heden ten dage al slim genoemd worden, is dat bij onze beamer best waar. Er is in ieder geval een goed werkende UI en er draaien diverse handige apps op. Het woordje Laser zorgt ervoor dat de DLP technologie naar het hoogste niveau is getild en een nagenoeg levensecht beeld geeft met maar liefst 8,3 miljoen pixels die 1,07 miljard kleuren kunnen laten zien. Dat is in ieder geval waar 4K UHD zich naar laat vertalen in pixels en kleuren. Laten we voorts de levensduur van 20.000 uur die nog bij het woordje Laser hoort, niet vergeten. Geeft deze projector met 3500 ANSI lumen overdag al een fraai beeld, ’s avonds begint het grote genieten pas echt. En als het moet, ook nog eens in Full 3D. Dit staat weliswaar niet in de benaming, maar toch. Ik zie gelijk die ene scene in Back to the Future deel 2 voor me waar Marty bijna door de haai in Jaws 19 op straat voor de bioscoop verslonden wordt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.