Recensie

Panasonic 55JXW944 4K UHD LED TV

Dag en nacht voor dé Gametelevisie

Door Mabel Neve, HVT 9, september 2021

Natuurlijk zou ik nooit willen generaliseren, maar ik denk dat we met enige zekerheid kunnen vaststellen dat het merendeel van de HVT-lezers begint bij de man met een leeftijd vanaf een jaar of veertig, vijftig. Uitzonderingen daargelaten! Zelf behoor ik met 100% zekerheid niet tot deze groep, maar zo af en toe kan ik me toch met jullie identificeren. Zo had ik met mijn partner, wel man maar richting de dertig, een voor waarschijnlijk iedereen bekende discussie.


Hoe groot mag de televisie zijn? Hij vond 55 inch voldoende, ik zag liever 65 inch. Nou was het weliswaar voor een review exemplaar, dus een tijdelijke situatie. Helaas heb ik deze strijd voor nu verloren, maar met deze Panasonic ter test is dat maar kort getreurd. De nieuwe JXW944 – met dus 55 inch aan beeldscherm real-estate – is bij ons bezorgd om te recenseren, en vooral om van te genieten. Deze Panasonic JXW serie bestaat uit 4K televisies met een LED-scherm. Volgens Panasonic zelf uitermate geschikt voor sport kijken en gamen. Nou ben ik helemaal geen sport kijker, wanneer deze HVT-editie uitkomt zijn de Olympische Spelen al lang en breed afgelopen. Die medailleregen is dus totaal langs mij heengegaan, omdat ik te druk was met gamen natuurlijk! Drie dagen voordat de televisie bij ons binnenkwam werd er namelijk een remake van Skyward Sword uitgebracht. Daar ik ongeveer samen met Link van de Legend of Zelda ben opgegroeid voor mij een uiterst geschikt moment om dag en nacht voor de televisie door de brengen. En al helemaal met een testgadget als deze TV is dat zeker geen straf.

Strak tegen de muur en mooi op de voetjes

Om te beginnen is het uitpakken natuurlijk het eerste dat er moet gebeuren. Ik moet bekennen dat het uitpakken zelf een beetje gepruts was. Er zit een soort beschermhoes om de televisie, maar om de pootjes aan de tv te zetten moet deze hoes eraf worden geschoven terwijl de televisie op zijn scherm ligt. Je zou er een gaatje in kunnen knippen, maar als tester is dat minder netjes. Hetzelfde probleem zou je, lijkt mij zo, ook niet hebben wanneer de Panasonic wordt opgehangen, maar voor de korte periode dat hij hier staat is dat wat te veel gedoe. Overigens is deze JXW944 wel uitermate geschikt om op te hangen; hij is ontzettend dun, en de kabeltjes aan de achterkant worden vanuit de onderkant erin geschoven in plaats van recht tegen de achterkant aan. Hierdoor zou de tv in theorie heel erg dicht op de muur kunnen hangen, hetgeen mij ook chique lijkt staan. Maar ook dat is dus even aan mij voorbijgegaan, hij staat ook prima op de voetjes. Die zijn precies hoog genoeg om de meeste soundbars eronder te kunnen zetten zonder dat je ondertitel-gemis hoeft te ervaren en ze kunnen ook nog wat verder uit elkaar worden gemonteerd zodat ook de iets bredere soundbars hun plekje kunnen vinden onder deze TV. Al met al vind ik deze dunne Panasonic met z’n kleine randjes erg elegant, er staat eigenlijk bijna alleen maar scherm voor je neus.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS