Recensie

Paradigm Founder 120H

Luidspreker met solide fundering

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Het topmodel in de Founder-serie van Paradigm is een hybride luidspreker. De bovenkant is passief en de onderkant, oftewel het laag, heeft een ingebouwde versterker. En je sluit het heel simpel aan, met een luidsprekerkabel en een stroomsnoer.


Je zou de luidspreker dan ook, heel voorzichtig, kunnen vergelijken met een passieve tweeweg-luidspreker, bovenop een actieve sub met een High Level-ingang. Deze ingang zie je steeds vaker als een extra ingang op een subwoofer, waarbij je de luidspreker kunt doorkoppelen naar de sub of rechtstreeks de subwoofer met de luidsprekeruitgangen op de versterker kunt verbinden. Heel handig als er geen speciale subwoofer-uitgang op je versterker zit of als je wat extra laag wilt toevoegen aan een bestaande luidsprekerset. Bij de Founder 120H (inderdaad, de H staat voor hybride) is dit als een geheel in één kast geplaatst. Dit heeft een paar voordelen. Als eerste hoeft je eigen versterker niet zo hard te werken. Dat laag wordt aangestuurd door een 1000Watt versterker en met DSP netjes van een crossover voorzien. Het is goed om te beseffen dat je nog steeds een eigen versterker gebruikt, tegenover een compleet actieve luidspreker, die je via een lijn-uitgang aansluit. Je kunt dus gerust gebruik maken van een prachtige buizenversterker of elke andere versterker met weinig vermogen, alleen het hoog wordt namelijk aangestuurd.

Nog een voordeel is timing. Een subwoofer staat vaak in een hoek of aan de zijkant, dat geeft tijdsverschil en moet worden gecompenseerd via een faseregeling. Dat probleem heb je niet bij drivers uit één en dezelfde plek. Wat wel blijft is de plaatsing van de luidsprekers en de staande golven in je kamer. Voor dat laatste zou je een systeem als Dirac of Trinnov aan je setup kunnen toevoegen. Deze akoestische correctiesystemen zijn best prijzig en niet altijd makkelijk te integreren. En daar heeft Paradigm nou ook wat voor gevonden, ze hebben het gewoon rechtstreeks ingebouwd.

ARC

Deze naam ben je misschien al eens eerder tegengekomen, bijvoorbeeld bij mijn recensie van de Anthem AVM90. ARC staat namelijk voor Anthem Room Correction en aangezien Paradigm, net als Anthem en Martin Logan, eigendom zijn van oprichter Scott Bagby, is het makkelijk uitwisselen tussen de merken. De versie die hier wordt gebruikt heet ARC Genesis. Bij de AVM90 was ik hier al enthousiast over, bij de Founder 120H werd ik alleen maar enthousiaster.

Voor de goede orde, je hoeft dit systeem niet te gebruiken, het is optioneel. Zo uit de doos, is de Founder 120H gewoon direct te beluisteren. In een optimale ruimte zonder akoestische problemen, klinkt de 120H zoals deze is ontworpen. Maar ik ken geen ruimte zonder akoestische problemen (zelfs niet de best ontworpen studio in de wereld, er zijn altijd concessies.). Om alles uit deze luidspreker te halen wat hij in zich heeft, is het inregelen met ARC Genesis wel aan te raden. En het is hartstikke simpel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS