Recensie

Paradigm Persona B

Vloeiend, warm en zijdig

Door Christiaan Punter HVT 1, januari 2020

Laat me voor de verandering eens een recensie beginnen met de conclusie: Super-coherent en gearticuleerd, zeer hoog oplossend, absoluut ongekleurd en uiterst transparant, bieden de Persona B’s een algehele prestatie die ik nog niet eerder heb gehoord in deze prijsklasse. Zo, recensie klaar! Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Iets meer perspectief is wel wenselijk, dus laat me terugspoelen en beginnen met iets zo schijnbaar onbeduidend als de verbindingsmethode. Want met luidsprekers zo onthullend als deze, zijn zelfs de kleinste details belangrijk.


De luidsprekerkabel die voor deze beoordeling werd gebruikt, is de Jorma Design Trinity. De bron is de CH Precision C1 DAC, via Ethernet rechtstreeks met muziek gevoed met de Antipodes CX. Qua versterker heb ik de aftrap gedaan met de CH Precision A1.5 en daarna zijn nog verschillende andere versterkers aan bod gekomen.

Bij gebruik van “single-wire” luidsprekerkabels in combinatie met de meegeleverde metalen strips die de HF- en LF-aansluitingen verbinden, zijn er twee verbindingsmethoden. De meest logische en waarschijnlijk meest gebruikte methode is om de onderste connectoren te gebruiken. Naar mijn ervaring leidt dit echter tot een te helder, te uitgesproken of zelfs snerpend hoog. De metalen strips die bij de Personas worden geleverd, zien er kwalitatief hoogwaardig uit, maar toch hebben ze hetzelfde effect. Waarom uit zich dit in het hoog? De reden hiervoor is simpel: de woofer-aansluitingen worden rechtstreeks vanuit de luidspreker kabel-connectoren gevoed, terwijl het signaal voor de tweeter via de metalen strips loopt.

Geen Hardheid

Daarom is het beter om de luidsprekerkabels aan te sluiten op de bovenste connectoren waarbij het laag doorgelust wordt via de metalen strips. Op deze manier worden de hoge tonen duidelijk zijdiger en verfijnder en ook beter geïntegreerd met de bas. Nog opvallender is de verandering in het middengebied dat meer organisch wordt en nu ook een vleugje warmte verwerft. En indien de luidsprekerkabel vork-aansluitingen (spades) heeft, is er nog een variabele: aansluiting onder of boven de metalen strip. Bij het aansluiten van de luidsprekerkabel-connectoren onder de metalen strips in plaats van er bovenop, zodat de luidsprekerkabel vorkjes een directe verbinding maken, maakt dit opnieuw een zeer merkbaar verschil en opnieuw zowel in de hoge en middentonen, waarbij een laatste restje hardheid wordt weggenomen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.