Recensie

Pass Labs INT60

Klasse, punt.

Door Bert Oling, HVT 4, april 2017

Hoe milieubewust ik misschien ook ben, ik ben een zondaar, mea culpa. Dat heeft niks met mijn Roomsche verleden of met mijn jezuïtische schoolopleiding te maken, maar alles met mijn liefde voor hoogwaardige muziek-
weergave. Dus heb ik altijd een meer dan grote belangstelling gehad voor klasse A versterking, ondanks de energievretende negatieve eigenschappen van deze tak van de analoge versterkertechniek.


Zelf heb ik het nodige gebouwd met min of meer succes, waarvan mijn nog steeds levende Stasis mono-eindversterkers het bewijs zijn. Daarnaast zijn er zelfbouwsels van de vele ontwerpen van Nelson Pass die her en der in mijn kennissenkring nog muzikaal mooie zaken doen. Over een recent ontwerp, de INT60 geïntegreerde versterker, van deze man gaat deze recensie. De versterkers van Pass Labs, zo heet het bedrijf van Pass, hebben de afgelopen jaren regelmatig bij mij gelogeerd. Soms voor langere tijd, soms relatief kort, zoals deze keer, maar elke keer laten ze een onuitwisbare indruk achter.

Pass Labs, wie, wat, waar

De man die het merk Pass Labs groot heeft gemaakt – en nog steeds doet – is Nelson Pass (foto), bouwjaar 1951, een begenadigd ontwerper van hoogwaardige audioschakelingen. Nelson was een van de oprichters van Threshold Audio en bestiert vanaf 1997 Pass Labs. Daarnaast is hij nog steeds actief op de DIY markt. Zijn ontwerpen vinden we o.a. terug in het tijdschrift Audio Amateur, waarvan we af en toe ook het resultaat zien in de vorm van kant en klare versterkers onder het label The First Watt.