Recensie

Periodic Audio in-ears

De elementen van goed geluid

Door Mabel Neve, HVT 01, januari 2019

Omdat ik als drukke millennial vaak onderweg ben, heb ik maar zelden de tijd om rustig te gaan zitten en naar muziek te luisteren. Zo af en toe is het natuurlijk wel nodig om apparatuur te kunnen recenseren, en zeker de headsets van Periodic Audio zijn dit 100% waard. Na op een goeie avond bij Neve-senior te hebben besloten dat de Magnesium, Titanium, en Beryllium eigenlijk beter door mij konden worden getest ging ik aan de slag.


Eerst even een korte Periodic Audio introductie, want ik had er zelf nog nooit eerder van gehoord. Is blijkbaar ook niet zo gek, want het bedrijf bestaat pas sinds 2016, en heeft een heel HVT-vriendelijke visie: gewoon een zeer goed geluid. En verder geen gepruts. Dit blijkt ook al direct als je de doos openmaakt. De oortjes, een transportdoosje, wat opzetstukjes voor de oren, en een vliegtuigplug, en that’s it. Meer heb je natuurlijk ook niet nodig. De vliegtuigplug hadden ze van mij overigens achterwege mogen laten, die gebruikt toch niemand meer? Dit blijkt ook al direct als je de doos openmaakt. De oortjes, een transportdoosje, wat opzetstukjes voor de oren, en een vliegtuigplug, en that’s it. Meer heb je natuurlijk ook niet nodig. De vliegtuigplug hadden ze van mij overigens achterwege mogen laten, die gebruikt toch niemand meer? Overigens was het wel een gevecht om de verpakking open te krijgen, dat moest dus echt met een mesje of zoiets dergelijks. Het opbergblikje kreeg ik ook maar moeilijk open en dicht, maar mooie blikjes of fancy verpakkingen zijn dan ook niet hun visie. Iets wat ze bij Periodic wel belangrijk vinden is draagcomfort. Daarvoor is dan ook wel heel veel moeite gedaan met een heleboel keuze in verschillende in-ear opzetstukjes. Even voor de beeldvorming, mijn favorieten zijn eigenlijk altijd die van memory-foam. Zelfs met mijn oorpiercings – net een nieuwe laten zetten op een waanzinnig onhandige plek oortjes-tester-wise – zitten alle drie de Periodic in-ears erg lekker. Persoonlijk ben ik overigens best een luxebeest – zo vind ik het ook altijd erg leuk als er een mooie auto moet worden getest door HVT – en als ik dan toch al veel geld zou uitgeven aan een headset zou ik een mooi doosje met een iets sterker opbergblik wel op prijs stellen, maar dat is dus niet volgens de visie van Periodic Audio. Want het gaat om goed en comfortabel geluid. En die belofte maken ze gelukkig zeker waar.

De metalen

Zoals al duidelijk werd zijn alle headsets bij Periodic vernoemd naar metalen, wat natuurlijk geen toeval is. In de verschillende headsets zijn namelijk de elementen waarnaar ze zijn vernoemd verwerkt. De verschillende metalen laten geluid dan anders klinken omdat er een verschil in snelheid van de trillingen zit wat door de metalen gaat. Iets waar de maker, Dan Wiggins, alles vanaf weet door zijn verleden in de gehoorapparaten. Alle Periodic sets zijn dan ook zo gemaakt dat er zo min mogelijk gehoorbeschadiging door wordt veroorzaakt. Iets wat mensen van mijn generatie goed kunnen gebruiken. Maar dan het belangrijkste: het luisteren. Om zo goed mogelijk te kunnen beoordelen wat deze sets precies aankunnen heb ik ze alle drie beluisterd met de Explorer v2 USB/DAC van Meridian en allemaal met de Master files muziek via Tidal.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.