Recensie

Perlisten D12s

Massieve bas, minieme vervorming

Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2023

Dat is wat Perlisten ons doet beloven op de website en hoewel we het niet konden nameten, konden we het wel voelen en horen.


Onlangs scoorde Perlisten een EISA Award met het vlaggenschip onder de subwoofers, de D215s. Twee zelfontworpen 15-inch bass drivers in een ‘force-cancelling’-configuratie met een 3000 Watt versterker (de s staat voor subwoofer, 215 voor tweemaal een 15 inch driver en de D waarschijnlijk voor Dominus, de THX-certificatie). Dit model weegt maar liefst 92 kilo en is 80 centimeter hoog en 65 centimeter diep. Met een prijskaartje van 9000 euro mag je iets bijzonders verwachten, als je de ruimte ervoor hebt. En een bijpassende set luidsprekers. Nou wil dat met de S-series van Perlisten zeker lukken, maar mijn thuisbioscoop heeft op dit moment een surround opstelling van KEF LS50 Meta staan. Een 90 kilo sub zou totaal geen goeie match zijn. Daarnaast heb ik de laatste tijd wat vaker geëxperimenteerd met een opstelling van 2, 3 en zelfs 4 kleinere subs. Het laag van de kamer op meerdere punten aanspreken, zonder enige aanpassingen aan de akoestiek van de ruimte te doen. Dit werkt bijzonder goed als je even de tijd neemt om de juiste plaats voor beide subs te vinden. Je zou denken, plaats er twee tussen je hoofdset of twee in de hoeken achter de luidsprekers, maar een opstelling met een sub vlakbij de luisterplek en één in de hoek werkt fantastisch voor de frequenties in het laag die bij de luisterplek worden uitgedoofd.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om een Perlisten subwoofer te testen, ben ik dan ook niet voor het topmodel gegaan, maar voor twee stuks van de kleinste telg, de D12s. Vergis je niet, deze weegt nog steeds 41 kilo en is bijna een perfecte kubus met zijdes van 45 centimeter. Desondanks veel makkelijker te plaatsen dan één grotere subwoofer. Er wordt gebruik gemaakt van een enkele 12-inch driver, naar voren gericht, met een 1500 Watt versterker. Deze driver is een eigen ontwerp van Perlisten, heeft een conus van koolstofvezel geplaatst in een ring van een aluminiumlegering, een duurzame multilaags Nomex Spider en een lichtgewicht aluminium spreekspoel en natuurlijk een enorm grote magneet. De klasse D-versterker is vrij uniek, aangezien deze wordt bestuurd door een 32-bit ARM Cortex processor. Deze monitort meer dan 1000 keer per seconde omstandigheden zoals temperatuur, spanning en stroom.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan