Recensie

Perpetuum Ebner 4040 mkII met Jelco 750 arm

Renaissance…

Door Bert Oling, HVT 11, november 2018

In ons verslag van de HighEnd2015 München schreven we: ”Nu is Perpetuum Ebner uit een langdurige winterslaap weer opgestaan en hoe! Onder leiding van werktuigbouwkundige en fan van analoge weergave, Wolfgang Epting, wordt een serieuze poging gedaan Perpetuum Ebner wederom met hoogwaardige producten in de markt te zetten. Hun eerste nieuwe draaitafel, de Perpetuum Ebner PE4040, die op de HighEnd 2015 werd gepresenteerd, is daarvan een goede getuige. Epting heeft zich als doel gesteld St. Georgen im Schwarzwald, waar merken als PE en Dual ooit hun succesverhaal zijn begonnen, weer vooraan te brengen in de productie van technologisch hoogwaardige draaitafels.”


Op die bovengenoemde beurs had ik Epting de hand geschud. Ik was niet de enige, er was veel belangstelling. Epting was bezig om aan een paar vakgenoten uit het Verre Oosten de ins en outs van zijn topproduct, de hier geteste PE4040, te laten zien. Bevlogen vertelde hij over zijn achtergrond, zijn ambities maar vooral over de bijzondere eigenschappen van zijn product. Het was voor mij duidelijk: het nieuwe Perpetuum Ebner was niet een naambordje dat op een ingekocht middle of the road product was geplakt.

Een klein stukje geschiedenis. Sankt Georgen im Schwarzwald, een fijnmechanisch Eldorado

De historie van het iconische merk begint in 1911 als Josef Steidinger het merk Perpetuum opricht. In 1936 fuseert het bedrijf met dat van Albert Ebner en gaat men verder door het leven als Perpetuum Ebner. Twintig jaar later is het de grootste fabrikant van pick-ups met meer dan 1.500 werknemers; in haast elk radiomeubel huist een PE. In 1971 komt de fusie met Dual tot stand en verdwijnt in 1973 de merknaam PE.

De techniek in en om de Pepetuum Ebner 4040 mkII

Hoewel de PE4040 wel wat uiterlijke overeenkomsten heeft met zijn illustere voorganger uit de zestiger jaren, de volautomaat PE2020, is de toegepaste techniek heel anders. Epting heeft gekozen voor een subchassis-configuratie. Hierbij zijn de middenas en de armbasis op een apart chassis geplaatst dat verend is opgehangen t.o.v. de rest van de basis. Visueel is dat terug te vinden in de 2 staat tot 1 verhouding van de mooi afgewerkte basis. Toch is het bepaald geen standaard subchassis oplossing. De vering, met drie conische veren, staat af-fabriek strak afgesteld en wordt met een aantal sorbotaanblokken gedempt en op zijn plaats gehouden. Het typische waggelen van subchassis draaitafels is dan ook afwezig. Men heeft gekozen voor een stevige motor – fabrikant Premotec (Precision Motor Technology B.V.) uit Dordrecht, voormalig Philips – met bijbehorende drie fasen elektronische sturing en tacho generator, die het zware plateau redelijk snel en zonder slippen en schokken op toerental brengt. De motor is wederom ontkoppeld van het hoofdchassis met sorbotaanringen. De toerentalomschakeling gebeurt elektronisch.

Het precieze binnenplateau en de 10mm dikke middenas die draaien in een royaal sinterbrons lager op een stalen kogel, laten iets zien van de fijnmechanische achtergrond van de ontwerper. Innovatief is eveneens de inzet van twee magneetringen om het lager in verticale zin te ontlasten. Een fijngeslepen snaar brengt de motorinspanningen over op het binnenplateau. Het 3,5 kilo zware en aan de onderkant gedempte plateau zorgt voor de bijna perfecte vliegwielwerking. Perpetuum levert naast een slipmat van vinyl ook een vilten mat mee.