Recensie

Philips 55OLED856 OLED TV

Een intelligent scherm

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2022

De Philips OLED800-lijn behoort tot het middensegment, maar technisch gezien, kan het zich prima meten met de luxere 900-lijn. Groot verschil is dat daar een B&W soundbar aan vastzit, die het prijskaartje flink omhoogduwt. Laat ik nou net op zoek zijn naar een referentiescherm zonder soundbar, dus bekeek ik de 55OLED856.


De 806 en 856 zijn technisch gezien aan elkaar gelijk, alleen de standaard is anders. Bij de 806 zitten hier twee dwars geplaatste staafvoeten onder, bij de 856 is dit een sjieke metalen T-voet. Deze maakt hem gelijk wat duurder, maar is zeker de moeite waard en laat als het ware het scherm boven de voet zweven. Ga je de TV aan de muur hangen, dan kun je net zo goed kiezen voor de 806. Deze heeft tevens het voordeel in meer maten leverbaar te zijn: 48, 55, 65 en zelfs 77-inch. Bij de 856 is dit ‘slechts’ 55 en 65-inch.

Eerst geluid

In plaats van ons direct maar te storten op de beeldkwaliteit en de kunstmatige intelligentie, eerst maar eens het ondergeschoven kindje bekijken. Of liever gezegd, beluisteren. Je zou het namelijk niet zeggen als je naar het scherm kijkt, maar er zit hier daadwerkelijk een 50 watt 2.1-luidsprekersysteem ingebouwd. Knap weggewerkt in de kast die achter het flinterdunne scherm zit. Het hoog en mid komt uit 2 luidsprekers aan de onderkant en het laag vanuit een bassdriver aan de achterkant met 4 passieve radiatoren. Het geluid komt het best tot zijn recht als je het scherm ophangt. In het audio-menu kun je ook aangeven of het scherm los staat of aan de wand hangt. Door het zogenaamde ‘boundary’-effect van de achterwand, wordt het laag versterkt en het hoog weerkaatst, zodat het recht op je af lijkt te komen. De allereerste keer dat ik een film afspeelde, vroeg ik me meteen af of ik misschien mijn Atmos-luidsprekers nog aan had staan, maar dit was al meteen een stukje virtualisatiedemonstratie die ik kreeg voorgeschoteld. Dit werkt het beste bij Dolby Atmos-content, maar ook bij een standaard stereosignaal wordt de audio geanalyseerd en via een algoritme om je heen geplaatst. Als je erg gevoelig bent voor fasedruk, is dit misschien niet ideaal, maar het ligt ook aan de content. Een film als Blade Runner 2049 is ronduit indrukwekkend op deze manier en klinkt zelfs ruimtelijker dan ik bij menig Atmos soundbar heb terug gehoord. Bij de West Side Story van Steven Spielberg (in Dolby Atmos te streamen via Disney plus) ging het echter compleet mis en klonk het zo uit fase dat het onprettig werd en alles dun en iel werd. Door de virtualisatie uit te zetten, was dat probleem verholpen en klonk het nog steeds ruimtelijk, maar had het veel meer ‘body’. De audio-mogelijkheden zijn best uitgebreid voor een tv waarvan je zou verwachten dat de gebruiker een soundbar gaat gebruiken. Zo kun je het geheel ‘fine-tunen’ door de tv wat roze ruis te laten afspelen en deze op de kijk- en luisterplek te analyseren via de microfoon in de afstandsbediening. Een proces dat de tv zelf uitvoert. Mocht je gebruik willen maken van wat externe luidsprekers, dan ondersteunt de OLED806 DTS Play-Fi en kun je luidsprekers koppelen die dit ook ondersteunen (het zal u niet verbazen dat Philips hier ook zelf luidsprekers met Play-Fi voor heeft ontwikkeld).

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS