Recensie

Philips OLED+ 903, met Bowers & Wilkins sound

Voor de happy view

Door Ernst Neve, HVT 06, juni 2019

De trend van 2019 moet toch die van de OLED TV zijn. De LG Display fabrieken, verantwoordelijk voor de productie van bijna alle OLED panelen (o.a. die van Sony, LG, Panasonic en Philips), draaien op volle toeren en zullen de prijzen doen drukken. Waar OLED TV’s in het recente verleden alleen voor de happy few (of view) waren, wordt deze weergavetechniek allengs bereikbaarder. Een beetje OLED TV is toch al rond de 1.000 euro te koop. Als je bereid bent iets meer uit te geven, kun je zelfs voor de laatste generatie van de huidige merken gaan. En daar krijg je veel voor terug.


Niet in het minst bij de OLED+ modellen van het ons zo bekende merk Philips. Nog steeds raakt deze merknaam een gevoelige snaarbij de Nederlandse consument. Huidig eigenaar TP Vision is weliswaar een begrip in het Verre Oosten, in Nederland zegt de naam maar weinigen iets. Philips wel, Neerlands trots, hoofdsponsor van PSV, de uitvinder van de VCR en grondlegger van de kleuren TV. Toch is het zo dat onder de leiding van TPV Technology, dat 100% eigenaar is van TP Vision en dus ook de Philips TV’s, de omzet van het merk met 30% is gegroeid. En dat is knap voor deze cut throat markt. Een pluim voor Kostas Vouzas, die al sinds 2004 bij Philips werkt en als CEO is meegegaan naar TP Vision.

Het blijft Philips

Voor het gemak houden we het even op de naam Philips. Tegenwoordig is het Ambilight waarmee gescoord wordt. Deze techniek zorgt ervoor dat slimme verlichting in de TV de kleuren van het afgespeelde bronmateriaal op de muur projecteert en zodoende voor meer betrokkenheid zorgt. Ook de laatste generatie OLED TV’s van het merk, met de 803 en 903, maakt gebruik van deze technologie. Grappig is dat ook de Philips HUE lampen gekoppeld kunnen worden en deze vervolgens meespelen met de Ambilights in de TV. De gemiddelde kermiskraam zou er nog jaloers op worden.

Klein maar erg fijn

Ik richt nu de pijlen op het topmodel 903 dat in twee schermformaten te verkrijgen is, te weten 55”/139cm (€1.949) en 65”/165cm (€2.998). De 903 onderscheidt zich van de rest door de extra aandacht die aan het luidsprekersysteem is gegeven. De samenwerking met speakergigant Bowers & Wilkins moet hiervoor garant staan. Mijn verwachtingen waren in ieder geval hoog gespannen. Nu eens geen flightcase of een door waar geen eind aan leek te komen. Nee, gewoon een redelijk kleine Philips doos. Waarschijnlijk door het ‘kleine’ formaat dat naar mij toe was gestuurd. Hoewel, 139cm is in mijn huis niet echt klein te noemen, althans niet door mijn lieve vrouw. Ik probeer haar nog steeds van het tegendeel te overtuigen en vond me de laatste tijd gesteund door het laatste seizoen van Game of Thrones, dat er op een groter formaat gewoon toffer uitziet. Punt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.