Recensie

Philips TV 65OLED+984 met soundbar van Bowers & Wilkins

Plug & Playboy!

Door John van der Veer HVT 2, februari 2020

Gepresenteerd op de IFA te Berlijn, maakte de grootste variant in de Philips 900 serie al diepe indruk op de aanwezige beursbezoekers. Maar ja, zo’n riant ruimtelijk ingerichte megastand, beetje langslopen, genieten, en weer doorgaan in een van die gigaruimtes, is toch iets heel anders dan de thuisbioscoop daadwerkelijk in je huiskamer hebben staan. Over de verwondering van een debutant.


Mijn tijdelijke huisgenoot heeft een 65” OLED beeldscherm en een Bowers & Wilkins soundbar met een lengte van 130 cm. De combinatie is in totaal 145 cm breed en bijna 135 cm hoog. Het geheel staat met een stalen voet op de grond en streelt mijn huiskamer oogverblindend. Gezien de hoge prijs van bijna €5000 en de reputatie van zowel Philips als Bowers & Wilkins, kan het niet anders dan dat deze TV (dekt zo’n term de lading nog wel?) in ieder opzicht aan iedere verwachting zal voldoen. De specs, features en mogelijkheden komen in dit verhaal terloops ter sprake, maar de hoofdmoot ligt op de impact van het apparaat in de huiskamer. Heb zelf een behoorlijk goede tv, ook van Philips, en nee, dit is niet het eerste exemplaar waarover ik iets mag schrijven en heb vaker de gretige oogjes op een OLED scherm laten vallen. Ben zelf al 35 jaar enthousiast gebruiker van Bowers & Wilkins luidsprekers en heb diverse malen producten van het Britse merk mogen reviewen. Ben dus goed bekend met het geluidsbeeld van deze Britse geweldenaar. Het is wèl de eerste keer dat ik een multimedia apparaat van een dergelijke omvang in de huiskamer heb staan en dat heeft de nodige impact op de manier waarop ik beeld en geluid sindsdien ervaar. Mocht dit u bekend voorkomen, of u staat voor de keuze, dan biedt dit verhaal wellicht relevante info. Maar het gaat, uiteraard, ook om de kwaliteit en de mogelijkheden van beeld en geluid

Popcorn

Zo is de consequentie van deze omvang dat er een werkelijk enorme doos uit de vrachtwagen wordt getild, maar niet voordat de vervoerder heeft aangebeld met het beleefde verzoek om ff te komen helpen (‘Is dat een TV of kan ik er meteen een bioscoopbon bij kopen?’). Eenmaal boven gekomen (‘Niet even een kopje koffie? Emmertje popcorn dan?’) valt het uitpakken reuze mee, maar je moet wel voorzichtig zijn. De montage is eenvoudig (heldere manual!) en zo gepiept. Om te beginnen monteer je een verchroomde statief op de stalen voet, waarin de soundbar met de verlenging van het statief wordt geschoven. Op het geheel zit een rechthoekig paneel waarop het beeldscherm wordt gemonteerd; het moment waarop je de buren echt lief móét aankijken voor assistentie. Om te beginnen mag je het beeldscherm niet plat neerleggen. Het risico is namelijk dat je bij het optillen aan de randen eindigt met een afgebroken stukje OLED+ in de handen. En dat wil je niet. Je MOET met twee personen het zware beeldscherm strikt verticaal op de standaard hijsen middels twee stalen haken en vervolgens het geheel met vier schroefjes vastzetten. Dat stelt overigens allemaal helemaal niets voor, maar ga het in geen geval alleen proberen. De soundbar heeft een kleine multiconnector met een kort snoer die je direct in diezelfde rechthoek achter het beeldscherm aansluit op de contra. Netsnoer op dezelfde plek. HDMI-kabel uit de kast getrokken. Knopje ingedrukt. Direct beeld en geluid. En een mond die openvalt. Holy Shit!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.