Recensie

Phonovoorversterking

To be or not to be… balanced

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2020

De technische ontwikkeling van de phonovoorversterker gaat, zoals zo vaak in de wereld van de muziekweergave, langs lijnen der evolutionaire geleidelijkheid. Geen revoluties dus. Een grappige constatering in een draaitafelspecial. We zien net als in het echte leven dat er vele wegen naar Rome leiden als het om de bouwstenen gaat die nodig zijn voor een phonovoorversterker.


Er zijn behoorlijk wat phonovoorversterkers op de markt die beproefde buizentechniek gebruiken. Wel wordt bij buizenoplossingen bijna altijd als het om MC versterking gaat, gegrepen naar alternatieve oplossingen zoals de SUT (Step-up Transformer). Een verheugende ontwikkeling is dat phonovoorversterkers op basis van discrete componenten, naast de vele phonovoorversterker op basis van geïntegreerde schakelingen, weer in opmars zijn.

ELAC

De ELAC Alchemy PPA-2 phonovoorversterker (HVT 2019) is daarvan een goed voorbeeld. Op basis van discrete FET technologie heeft Peter Madnick iets heel moois gewrocht. Helemaal kat-in-bakkie voor de enigszins gevorderde analoogliefhebber, die nu eenmaal vraagt om een grote flexibiliteit als het om aansluitfaciliteiten gaat. Niet alleen de afsluitweerstand voor MC elementen is traploos in te stellen tussen 10 en 999Ohm, maar ook alle andere parameters zijn instelbaar. Voeg daarbij het feit dat de PPA-2 helemaal gebalanceerd is opgebouwd en eveneens beschikt over twee onafhankelijk van elkaar in te stellen ingangen, en de verwende muziekliefhebber met een grote platencollectie en eventueel 2 draaitafels – bv één exemplaar voor audiofiel gebruik en een andere voor 45 toeren en discosingles – kan optimaal aan de slag. In feite krijg je als je een ELAC Alchemy koopt vier versterkers in één kast, inclusief een zeer precies opgebouwd RIAA netwerk – de valkuil bij dit soort oplossingen. Je moet als ontwerper dan ook van hele goede huize komen om met een discrete halfgeleiderschakeling te kunnen concurreren tegen de veel gemakkelijker te gebruiken operationele versterkers en instrumentatieversterkers, maar dat is Peter Madnick wel toevertrouwd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS