Recensie

Piega ACE 30 Wireless

Open, breed en diep. Wat wil je nu nog meer?

Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/aug 2023

Sinds najaar 2022 verzorgt Livet Audio de distributie in Nederland van Piega, de Zwitserse fabrikant van de immer in aluminium uitgevoerde luidsprekers. Waar het, in het verleden, nog wel eens aan ontbrak aan communicatie, waardoor een gevoel van ‘oh ja, Piega’ kon ontstaan, wordt het merk daarmee tegenwoordig weer flink op de radar gezet. Terecht, wil ik hier aan toevoegen.


Daar sta je dan, als bewegend fossiel uit de blijkbaar vervlogen tijd van bedraad 2-kanaals, met een 13-jarige mej. van Meersbergen naast je. We kijken elkaar aan, een zucht van mijn kant, de andere kant probeert mij serieus aan te kijken, maar ik zie in haar ogen dat ik vierkant wordt uitgelachen. ‘Well ‘F’ this, dochterlief, ik kán dit!…’ Als u denkt dat ik met een uitdaging te maken had, zo voelde het eerlijk gezegd wel een beetje. Het ‘hoe-wat-waar’ van de uitdaging leest u later, eerst het leidend voorwerp: de Piega ACE 30 Wireless.

ACE 30 Wireless TX en RX

De ACE 30 Wireless vormt – samen met het passieve broertje, de ACE 30 – het instappunt in het uitgebreide portfolio van Piega. Een echte ‘bookshelf’ (220 mm x 140 mm x 160 mm) met maar liefst 100W versterkend vermogen aan boord, en… op twee stroomsnoertjes na ook écht wireless. Ondanks dat we op instapniveau zitten, laat Piega qua bouw en techniek geen steek vallen. De gesloten kastjes zijn uiteraard volledig aluminium en jawel: de voor Piega zo kenmerkende bandtweeter is in minivorm aanwezig. Ook in minivorm is de MDS lagetonenunit die een heuse 120 mm meet. Nu ben ik in het verleden regelmatig verrast met het laag dat een dergelijke unit kan leveren, maar vaak te sterk leunend op DSP die de boel dermate op de tenen liet lopen dat het einddoel ‘imponerend laag uit kleine kast’ eigenlijk uit het oog is verloren. Kortom, we zijn benieuwd hoe Piega dit heeft aangepakt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS