Recensie

Piega Premium 501 luidspreker

Specialist in aluminium en ribbons

Door Marnix Bosman HVT 09, september 2019

Zeg: “Piega”, dan zeg ik: “Bandtweeter”. Het Zwitserse Piega is één van de weinige merken dat dit type tweeter in alle modellen gebruikt. Dat deden ze in het eerste model in 1986 en doen ze nu nog steeds.


Al meer dan 30 jaar is het Zwitserse Piega een groot liefhebber van het bandtweeter principe. De grote kracht van een bandtweeter is de geweldige weergavenauwkeurigheid in het hoge tonen gebied. Die eigenschap is een direct gevolg van de afwijkende constructie ten opzichte van een gewone dynamische tweeter. Een gewone tweeter bestaat uit een spreekspoel die verbonden is met een membraan. De spreekspoel bevindt zich in een magnetisch veld en bij het aansluiten van een spanning komt de spreekspoel en daarmee ook het membraan in beweging. Een bandtweeter (of op z’n Engels: een Ribbon tweeter) heeft eigenlijk geen spreekspoel. Bij een bandtweeter fungeert het membraan, dat vaak van metaal is gemaakt (meestal aluminium), feitelijk tegelijk als spreekspoel. Deze constructie heeft als essentieel voordeel dat het gewicht van het membraan bijzonder laag is. Die lichtgewicht constructie zorgt voor snelheid en een hoge mate van detaillering in de audioweergave. Maar zoals vrijwel altijd heeft ieder voordeel in potentie ook zijn nadelen. De ribbon tweeter technologie stamt uit het begin van de 20e eeuw. Voor de eerste generatie ribbon tweeters gold dat zij zeer gevoelig waren voor invloeden van buitenaf (wind) en voor overbelasting. Het membraan bestaat uit een dunne folie dat kon in die tijd makkelijk kapot kon gaan door overbelasting. De impedantie van zo’n dun membraan kun je vergelijken met een stukje draad en dat brandt gewoon makkelijk door. Dat dunne membraan heeft daarbij ook een hele lage impedantie die ver onder de
1 ohm ligt. Ook daarin kun je de vergelijking met dat stukje draad weer maken. Een lage impedantie is ongewenst in een luidspreker en om de impedantie naar een werkbaar niveau te brengen maakt men doorgaans gebruik van een impedantietransformator. Ook audiotransformatoren hebben echter weer zo hun eigen specifieke problematiek.
Dit alles heeft Piega echter nooit weerhouden om met ribbon tweeters te werken. Piega heeft inmiddels meer dan 30 jaar ervaring en kun je inmiddels wel een specialist noemen op dit gebied die weet hoe je ermee om moet gaan. Een huidige generatie ribbon mag je dan ook totaal niet meer vergelijken met een ribbon uit het begin van de vorige eeuw.

Aluminium

Piega bouwt alles in eigen beheer en probeert altijd een mooie balans te maken tussen audiokwaliteit en design. Kenmerkend voor de huidige generatie Piega luidsprekers is de toepassing van aluminium. Niet alleen het bandtweeter membraan is van aluminium, maar ook in de kastconstructie gebruikt Piega dit metaal . Deze keuze is bijzonder en door menig criticus bestempeld als een puur esthetisch. Piega bestrijdt dit echter en beargumenteert de keuze voor aluminium juist vanwege de hoge stijfheid van het materiaal. Aluminium biedt bovendien de mogelijkheid om speciale vormen en constructies te creëren. Op de recente High End beurs was een aantal opengewerkte luidsprekers te zien (zie foto) die deze constructie duidelijk illustreren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.