Recensie

Pioneer SE Monitor 5 over-ear en RAYZ+ in-ear

Zó verschillend – zó hetzelfde

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2017

Pioneer bestormt de markt van koptelefoons met verve: de RAYZ Plus en de SE-Monitor 5 hebben onlangs het levenslicht gezien. Beide producten kunnen qua bedoeling en gebruik niet verder uit elkaar liggen, maar blijken tegelijkertijd innig met elkaar verbonden. En dat gaat misschien wel behoorlijk wat verder dan een gedeelde merknaam.

Laten we beginnen met de, rond de Apple Lightning connector opgebouwde, RAYZ Plus. Inderdaad alléén voor Apple modellen met Lightning-aansluiting, maar met alle voordelen van dien. Eerst maar eens het fysieke van de RAYZ Plus: oortjes, die met kabel en bedieningsconsole plus oplaadconsole op mijn weegschaal een kleine 21 gram wegen. Wordt geleverd met een drietal sets oortips in respectievelijk drie maten: twee sets siliconen en één schuim. Vooral die laatste wordt hier in huize Van Meersbergen met gejuich ontvangen. Eindelijk perfect zittende oortjes! In de bedieningsconsole een 24-bits/48kHz processor en een heus versterkertje. Op de console een viertal knoppen, drie voor de genoegzaam bekende bedieningen en één waarmee via een toegewijde app een keuze van maximaal drie uit acht verschillende functies kunnen worden geprogrammeerd. Ook het microfoon-gedeelte heeft de nodige aandacht gekregen: de RAYZ Plus heeft er zes(!) aan boord. Het resulteert, volgens de door mij gebelde personen, in een prachtig stemgeluid en de stembediening van de iPhone verliep werkelijk vlekkeloos. En daarmee bedoel ik ook ‘Hey Siri’.

Veel controle

Voordat je de RAYZ Plus daadwerkelijk gaat gebruiken wil het zichzelf eerst middels de eerder aangehaalde app (via de App Store of auto download) kalibreren op je oren. Zeker voor de noise-cancelling blijkt dit een belangrijke voorwaarde. Deze werkt dan ook erg goed en heeft verder geen invloed op muziek- of spraakkwaliteit. De app biedt verder een keur aan mogelijkheden de RAYZ Plus naar je persoonlijke voorkeuren in te stellen: Noise Cancelling, Equalizer, HearThru, Smart Button, Audio Prompts, Autopause, Hey Siri, Smart Mute, Beep while muted en Eco mode. Verder word je op de hoogte gehouden van updates die in de pijpleiding zitten en kun je de firmware updaten. Mogelijkheden te over dus…