Recensie

Plixir Elite BAC 1500

Stroom in Balans

Door Sander van der Heide, HVT 2, februari 2023

Dat je met ongebalanceerde audiokabels vaker last van storingen en ruis kan hebben, daar was ik wel achter gekomen. In de studio worden dan ook voornamelijk gebalanceerde audiokabels gebruikt. Dat hetzelfde geldt voor stroom, zo werd me duidelijk toen ik de Plixir Elite Bac 1500 op test kreeg.


In de studio is het ook niet verwonderlijk dat er met gebalanceerde kabels wordt gewerkt. Soms ligt er wel voor honderden meters aan microfoonkabels kris kras door elkaar en deze worden aan van alles blootgesteld. Ze liggen over stroomkabels heen, over andere microfoonkabels, er wordt op gestaan, er staan versterkers vlakbij, de muzikanten hebben allemaal een smartphone bij zich, er is wifi in het pand……al die signalen kunnen bij ongebalanceerde kabels voor brom, ruis en gekraak in het audiosignaal zorgen.

Vervuilde stroom

Met stroomaansluitingen en stroomkabels is het eigenlijk precies hetzelfde, alleen komt de vervuiling meestal niet door omgevingsstraling, maar vanuit andere apparaten die ook op je stroomnetwerk zijn verbonden. Vaak zorgen schakelende voedingen (zoals bij een computer wordt gebruikt) voor de meeste overlast, grote apparaten als koelkasten en wasmachines kunnen zelfs op een andere groep dan je audioapparatuur voor ellende zorgen, maar dichterbij de keten kan bijvoorbeeld die kleine adapter van je streamer voor hoogfrequente vervorming zorgen. Nou moet je je niet gelijk heel veel zorgen maken, heel vaak kan in het apparaat zelf gefilterd worden. De wisselspanning vanaf het stroomnet wordt daar in gelijkspanning omgezet en dat valt veel makkelijker te filteren dan wisselspanning. Voor wisselspanning zijn dan vaak ook hele moeilijke en dure oplossingen te vinden die proberen al die stoorsignalen te filteren. En als je daarna allerlei metingen ziet, doen ze dat ook wel, maar vaak heeft het helemaal geen effect op wat er daarna gebeurt als de stroom bij je apparaat aankomt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS