Recensie

PMC Fact Fenestria

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

Door Marnix Bosman, HVT 01, januari 2019

Het luidsprekermerk PMC (Professional Monitor Company) heeft zijn roots in de studiowereld, maar is inmiddels ook in menig huiskamer te vinden. Begin 2018 introduceerde PMC het eerste topmodel dat puur voor de huiskamer is ontwikkeld. Wij konden deze luidspreker als eerste in Europa reviewen bij Stassen Hifi in Tegelen.


De geschiedenis van het merk PMC is een mooi verhaal. Dat verhaal begint bij Peter Thomas, die als medewerker van de BBC R&D afdeling verantwoordelijk was voor de monitoren in de studio’s van de BBC. Vanuit die hoedanigheid was hij betrokken bij één van de revisies van de bekende LS3/5A. Door zijn werkzaamheden voor de BBC en vanuit een persoonlijke zoektocht naar de perfecte monitor ontwikkelde hij, in samenwerking met collega en mede PMC oprichter Adrian Loader, een eigen model, de BB5. De BB5 was het resultaat van een lange zoektocht langs verschillende prototypes die de namen BB1, BB2, BB3 en BB4 droegen. De eerste BB5 werd geïnstalleerd in de Maida Vale studio in London en was een succes. De BB5 in Maida Vale is, 27 jaar na dato, nog steeds in gebruik. Deze eerste BB5 vormde feitelijk het begin van PMC. Sindsdien zijn er steeds meer studio’s over de hele wereld uitgerust met BB5 monitors (zoals bijvoorbeeld ook de Nederlandse Wisseloord studio’s). De letters BB verwijzen overigens naar de interne naam “Big Box” maar op de PMC werkvloer wordt de BB5 ook wel de “Big Bastard” genoemd.

Voor de studio en voor thuis

De eerste PMC monitoren werden echt ontwikkeld voor de studiowereld. Na de BB5 volgden verschillende kleinere modellen die net als de BB5 ook waren voorzien van de voor PMC monitors kenmerkende ATL (Advanced Transmission Line) techniek. Bij deze kleinere ontwerpen gebruikte PMC weer de kenmerkende benamingen zoals de DB1 (Dinky Box), de TB1 (Tiny Box) en de MB1 (Medium Box). Door het succes in de studiowereld ontstond er al snel een vraag bij consumenten. De eerste consumenten monitor was in feite een studiomonitor met een fineerafwerking. Intern waren zij volledig identiek. Na verloop van tijd werden de verschillen groter en dat leidde uiteindelijk tot de introductie van de voor consumenten ontwikkelde Fact serie. Aan de benadering van het merk is echter niets veranderd en onder leiding van Peter Thomas is de ATL transmissielijn nog steeds de basis voor iedere PMC luidspreker. De luidsprekers worden volledig in eigen beheer ontwikkeld en gefabriceerd. Nieuw is echter dat inmiddels ook zoon Oliver Thomas (zie foto’s) tot het bedrijf is toegetreden. Hij staat nu aan de leiding van de R&D afdeling en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Fact Fenestria.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.