Recensie

Prima Luna EVO100i Geïntegreerde buizenversterker

Prima Luna, best of both worlds

Door Ward Maas, HVT 10, oktober 2020

Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik ben geen fan van buizenversterkers. Meestal is de basweergave niet om over naar huis te schrijven, zijn het met opzet ouderwetse ontwerpen, maken ze gebruik van gevaarlijk hoge spanningen, willen ze nog wel eens ruisen, zijn ze onderhoudsgevoelig en moet je ze ‘inspelen’ tot de buizen bijna versleten zijn. Kortom, ik ben (of beter was) niet vies van de gebruikelijke vooroordelen. Toen onze hoofdredacteur mij vroeg eens mijn mening te geven over de PrimaLuna EVO 100 Ultra lineaire geïntegreerde versterker had dus ik zo mijn bedenkingen.


Eerst maar eens uitpakken. Een stevige kartonnen doos waarin niet alleen tussen forse schuimplaten een relatief zware (17 kg) versterker, maar ook een smalle sierlijke afstandsbediening, reserve zekeringen, een paar witte handschoentjes, gebruiksaanwijzingen en een zakje met rubberen ringetjes en dopjes zaten.
Die ringetjes zijn onder andere voor de afstandsbediening zodat die niet krast op een tafel en die dopjes zijn bedoeld voor de bescherming/kooi die over de buizen staat. Mijn eerste reactie: “Heel goed, eindelijk worden die buizen eens een keer goed beschermd”. Buizen hebben tenslotte een glazen omhulling en de gebruikte spanningen zijn hoog. Een ongelukje kan vervelende gevolgen hebben.
Deze bescherming/kooi is makkelijk af te nemen als je eens in de 2000-3000 uur de buizen wilt vervangen. Wanneer je deze versterker nieuw uit de doos haalt zijn de eindbuizen nog voorzien van een schuimbescherming en makkelijk te verwijderen. Die buizen zijn trouwens Prima Luna Silver Label buizen. Wat eigenlijk wil zeggen dat Prima Luna een 60 van de 100 voorselectie doet. Daardoor zijn de buizen van beter dan gemiddelde kwaliteit zonder dat er extreem geselecteerd wordt. De prijs/kwaliteitverhouding van de buizen en uiteindelijk natuurlijk ook van de versterker komt dat ten goede.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS