Recensie

PrimaLuna EVO100 phono

Prima Prima

Door Bert Oling, HVT 12, december 2023

De producten van één van onze vaderlandse audioproducenten, PrimaLuna, zijn geen onbekende in onze pagina’s. Terecht, want wat initiatiefnemer Herman van den Dungen van Durob Audio sinds 2003 in de markt heeft gezet verdient alle waardering. Zijn missie en doel – betaalbare audioproducten met buizentechnologie als uitgangspunt gekoppeld aan uitstekende meettechnische en klankmatige eigenschappen – mag zeer geslaagd genoemd worden. Daarnaast is de bouwkwaliteit, componentenkeuze, betrouwbaarheid en afwerking van de producten van ongekende topklasse. De prijs-kwaliteitverhouding t.o.v. de concullega’s is dan ook zeer gunstig. Het is nu eenmaal zo dat profeten in eigen land meestal een lage waardering krijgen – wat je van ver haalt is lekker – maar Herman en zijn mensen verdienen dit compliment ten volle. Waarvan akte.


De bode bracht een 17kg zware doos met daarin de bijna 13kg zware EVO100 phonovoorversterker. Uitgepakt en geplaatst boven op ons audiorack, was hij een ogenvanger voor menigeen die even langskwam om te kijken wat er weer voor nieuws te vinden was in EBO’s audiowalhalla. Buizen dus, klinken zeker warm, merkte deze of gene op. Tja (voor)oordelen… De buitenmaten van 40,5 x 28 x 19 cm komen overeen met de andere producten in de EVO serie, zoals vriend P. vaststelde die sinds begin dit jaar de gelukkige eigenaar was van de Prima Luna EVO300 hybride versterker. Een mooi massief aluminium frontplaat is het visitekaartje. Het front is voorzien van twee draaiknoppen en vier drukknoppen. De linker draaiknop laat je kiezen uit vijf afsluitweerstanden bij MC gebruik – respectievelijk 50/100/200/500/1000 Ohm, een zinvolle en verstandige keuze. Met de andere draaiknop kun je bij MC gebruik kiezen uit drie versterkingsfactoren – 52/56/60dB. Er zijn twee drukknoppen waarmee je kunt kiezen uit de MM of MC-ingang en twee waarmee je de uitgang kunt uitschakelen – mute dus. Centraal op het front zit een led dat de status van de phonovoorversterker aangeeft: rood/oranje voor de opstartfase, daarna groen. Daarboven de gebogen afscherming over de gelijkricht- en versterkerbuizen. Daarachter de kast met trafo en voedingscomponenten en niet te vergeten de dubbeltriodes voor de MC versterking die dicht bij de MC ingang zijn geplaatst. Een nieuwsgierig aagje zal ongetwijfeld een soort luikje aan de achterkant van de kast opvallen waarachter de 6922 buisjes te zien zijn. De afwerking van de zware stalen kast is voorbeeldig met een meervoudig gemoffelde lakafwerking. Daarnaast biedt een stalen kast een goede afscherming en dat is zeker bij een phonovoorversterker een eerste vereiste. De aansluitkant is eenvoudig: een IEC-netentree met primaire zekeringhouder, hoogwaardige cinchconnectoren voor de MC/ MM ingangen en de uitgangen en niet te vergeten een connector voor de chassis aarde. Links aan de zijkant vind je de aan-uitschakelaar en rechts een omschakelfaciliteit voor toe te voegen afsluitcapaciteit aan de MM-ingang.

PrimaLuna EVO100 phono, de binnenkant en een stukje techniek

Omdat de EVO100 phono maar kort ter beschikking was, heb ik niet de tijd gehad om uitgebreid de binnenkant te bekijken. Maar een aantal hoogtepunten, die hem onderscheiden van de concullega’s, wil ik jullie niet onthouden. Waar zouden we zijn zonder voeding? Zeker in een phonovoorversterker met zijn hoge versterkingsfactoren vraagt dat om hogeschool ontwerpkunst. Ontwerper Jan de Groot is dan ook duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. De keuze voor een buizengelijkrichter (5AR4) en stabilisatie (EL34) en ook nog eens per kanaal mag uniek genoemd worden. Datzelfde geldt voor het slimme soft-start mechanisme, dat de levensduur van de buizen vergroot. Samen met royale passieve stabilisatie is er dus sprake van een uitermate lage ruis-stoorsignaal bijdrage – de achillespees van de meeste phonovoorversterkers op basis van een buizenschakeling. De ingebouwde DC-Blocker bewijst eveneens dat er goed is nagedacht over de eisen waaraan een moderne voeding moet voldoen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS