Recensie

Primare DM36 DAC module

Fenix in Asgaard

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2024

Door de verwoestende brand bij Asahi Kasei Microdevices Corporations, beter bekend als AKM, hebben ontwerpers van DAC-modules wereldwijd moeten uitwijken naar alternatieven. Voor het Zweedse Primare was deze ramp aanleiding voor de ontwikkeling van de DM36, opvolger van de DM35. Deze volledig nieuw ontworpen DAC-module is onder meer toegepast in de PRE35 voorversterker. HVT onthult het verschil met de voorganger onder felle auditieve schijnwerpers, in een direct vergelijk. Een bijzondere test, met bijzondere componenten en een bijzondere uitkomst. Verhelderend, in veel opzichten.


Asgaard is in de Noors/Germaanse mythologie woonplaats van de goden. De legende van Fenix stamt uit de Griekse mythologie en ligt verankerd in de overtuiging dat deze vogel in staat is uit eigen as herboren te worden, nadat Fenix voor de zoveelste keer is overgegaan tot spontane zelfverbranding. Toegegeven, de vergelijking is wat theatraal en ook ingegeven door de welkome (klank)associatie met as. Maar de ramp bij AKM, in oktober 2020, is wel degelijk een drama geweest en heeft veel ontwerpers van DAC-modules teruggebracht naar de tekentafel. Het ‘van de nood een deugd maken’ is een typisch Nederlandse eigenschap en tevens van toepassing op andere innovatieve culturen, zoals de Scandinavische. Bij Hegel heeft het geleid tot de H600 en de Viking. En in beide apparaten behoort de verbeterde DAC toch wel tot de meest in het oor springende en vernieuwde eigenschappen. In die zin is Fenix niet alleen uit haar as herrezen, maar ook herboren in een betere versie.
Bij Primare is een nieuwe DAC toegepast in de CD35 CD-speler en dat resultaat heeft volgens Ruud Grijpma van PAI, importeur van Primare in de Benelux, het Zweedse bedrijf aan het denken gezet over andere DAC-modules in het programma. De nieuw ontwikkelde DM36 is nu standaard ingebouwd in de I25 en I35 geïntegreerde versterkers en de PRE35 voorversterker, mits de klant kiest voor deze digitale appendix. Primare biedt als grandioze optie dat de nieuwe DAC-module als upgrade kan worden toegepast voor gebruikers van de DM35. Het verwisselen van de modules is overigens een fluitje van een cent. In de PRE35 voorversterker kan de DM35 eenvoudig, na het losdraaien van de schroeven, eruit worden getrokken om plaats te maken voor de DM36.

Vergrootglas

Het idee achter deze test is om het klankverschil tussen de DM35 en de DM36 zo direct en zo eerlijk mogelijk in beeld te krijgen. Daartoe mocht HVT een Primare PRE35 Prisma in huis ontvangen die als klankbron fungeert voor beide modules. Standaard is ‘ons’ exemplaar voorzien van de DM36. De DM35 is als losse unit meegekomen. Een modulaire opzet is overigens een van de paradepaardjes van Primare, een vette pluim richting het Zweedse bedrijf voor zo’n geste naar de klant. Voor de PRE35 betekent dit dat je kunt beginnen met de (analoge) voorversterker als basis en in een later stadium de optie hebt om deze uit te breiden met de Prisma, het draadloze connectie-systeem van Primare, en/of de digitale afdeling plus DA-omzetter, in dit geval de DM36. Keuze te over, die op deze manier kan worden gematcht met het tempo van de aanwas in de portemonnee. Een ander voordeel is natuurlijk dat je niet verplicht bent het hele apparaat op marktplaats te zetten als de gedateerdheid zich tussen de oren nestelt; je voegt simpelweg een module toe of vervangt haar door een versie met update, de basis van deze test.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS