Recensie

Primare i15 Prisma

Compact, all-in-one en precies goed

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2018

De Zweedse taal kent het woord LAGOM (“LAAH-GOAM”) wat zoveel betekent als “precies goed, niet te veel, niet te weinig”. Het is een typering die Primare gebruikt om de essentie van de i15 Prisma weer te geven.


Eind 2017 introduceerde het Zweedse Primare verschillende nieuwe modellen uit de 10, 20 en 30 serie. Tijdens deze introductie was er vooral veel aandacht voor de geïntegreerde versterker uit iedere serie. Deze versterkers hebben namelijk een complete netwerkspeler aan boord. Mijn persoonlijke aandacht was vooral gericht op de kleinste telg uit de familie, de i15 Prisma. Dit apparaat is namelijk te typeren onder de noemer: ‘Klein van stuk, maar groots in zijn mogelijkheden’. Samen met de aantrekkelijke prijsstelling biedt dit apparaat eigenlijk alles wat een muziekliefhebber nodig heeft. Met een i15 en een set luidsprekers heb je alles in huis om van muziek te kunnen genieten.

I15 Prisma versterker

Het versterkerhart van de i15 is gebaseerd op UCD klasse D technologie. Kenners weten dan meteen dat dit onderdeel afkomstig is van het Groningse Hypex. Primare heeft de UCD technologie uitgekozen omdat het een vergelijkbaar klinkend maar betaalbaarder alternatief is voor de eigen UFPD technologie die in de duurste Primare series wordt gebruikt. Alleen de klasse D eindtrap is afkomstig van Hypex want de rest van de elektronica in de i15 wordt door Primare zelf ontwikkeld. De ingangsselectie kenmerkt zich door het gebruik van compacte relais. Het ingangscircuit is bewust heel compact om signaalwegen zo kort als mogelijk te houden. Ook de voeding is van Primare zelf. Primare kiest hier bewust voor een schakelende voeding omdat deze technologie het beste kan anticiperen op de snel wisselende voedingsbehoefte van een UCD klasse D versterker.