Recensie

Primare NP5 Prisma MK2 netwerkspeler

Prima netwerkadapter van Primare

Door Bert Oling, HVT 12, december 2021

Als er één ding opvalt aan het productenpakket van de Zweedse audiofabrikant Primare, gevestigd in de Zweedse Limhamm, dan is het wel de continuïteit van hun productlijnen. Vanuit die filosofie werd het idee achter de NP5 netwerkadapter geboren: een compacte, hoogwaardige netwerkadapter voor gebruikers van wat oudere Primare apparatuur met een digitale ingang. Zo konden ze toch voor een heel speciale prijs genieten van nieuwe verworvenheden op het gebied van Streaming Audio zonder hun mooie apparatuur te moeten vervangen.


De NP5 Prisma MK2, op basis van het Primare Prisma platform, blijkt natuurlijk ook heel interessant voor een veel bredere groep muziekliefhebbers met ‘stromende wensen’, zoals uit onderstaand testverslag zal blijken. Maar eerlijk is eerlijk, het heeft heel wat voeten in aarde gehad voordat er een exemplaar van de NP5 Prisma MK2 hier op de testbank stond. Die forse vertraging had o.a. te maken met de catastrofale brand die de Japanse chipfabrikant AKM in november 2020 trof. Ineens moest er een vervanger gezocht worden voor de in dit soort netwerkadapters onontbeerlijke samplerateconverter. Maar het is de jongens in Zweden gelukt en met nog een aardige bonus in functionaliteiten. MQA-passthrough, DoP output by RoonReady, Spotify HiFi en binnenkort ook na een update, Tidal Master file playback.

Van Buiten naar Binnen

Over de buitenkant van de NP5 Prisma MK2 valt niet zoveel te melden. Een mooi afgewerkt aluminium kastje met heel bescheiden maten van 143 x 125 x 36 mm, qua gewicht net geen pond, schoon aan de haak. De enige tekenen van leven zijn drie ledjes op de linker bovenkant, die o.a. aangeven dat de NP5 Prisma MK2 actief is en contact maakt met internet. Er zijn geen antennes voor wifi en Bluetooth zichtbaar, deze zijn keurig intern weggewerkt. De achterkant is evenzo eenvoudig: v.l.n.r. een minuscuul reset knopje, een RS232 poort voor communicatie met andere Primare apparaten, een RJ45 ethernet poort, een USB-A poort voor het aansluiten van externe usb HDD/SDD schijven, een TOS-link optisch uit,een coaxiale S/PDIF uit, de externe netvoedingsaansluiting voor het meegeleverde 5Volt/2A SMPS netstekkerdeel. De Primare NP5 Prisma MK2 is geen stroomvreter en wordt tijdens gebruik ook nauwelijks warm. De binnenkant laat de hoge integratie van componenten zien op een mooie basisprint met de Primare Prisma module als meest in het oog springende onderdeel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS