Set van heden en toekomst: een trend’set’ter
Door John van der Veer, HVT 11, november 2022
De twee Primare-telgen die samen het onderwerp vormen van dit verhaal behoren (deels) tot het grote feest der herkenning, maar zijn ook nadrukkelijk gericht op exploitatie, innovatie en toekomst. Exploitatie? De uitnodiging om er eindeloos mee te experimenten. Herkenning? De A 35.8 is EISA Award winnaar 2022/2023 in de categorie Power Amplifier. De PRE35 heb ik eerder mogen beluisteren bij hifi-specialist Number One in Leiden en maakte, in combinatie met de A35.2 eindtrap, een verpletterende indruk. Tijd om het duo nader aan de tand te voelen in de vertrouwde omgeving van de eigen huiskamer. Over herkenning gesproken.
De complexiteit van beide paradepaardjes van Primare vraagt de nodige toelichting: de PRE35 Prisma is veel meer dan een voorversterker die een eindtrap aanstuurt, de A35.8 is veel meer dan een eindversterker die een stereo-set luidsprekers tot klinken brengt. Om met de eerste te beginnen. Dit apparaat, deze versie althans, combineert de DM35 D/A omzetter en SM35 Prisma netwerk-speler binnen de structuur van de PRE35 voorversterker. De achterzijde van de PRE35 Prisma biedt een overzicht van de indrukwekkende mogelijkheden. In- en uitgangen zijn volledig gebalanceerd en dito gescheiden. Gebalanceerd zijn er twee (!) stereo-kanalen per I/O (vier in totaal dus) in de analoge dan wel D/A-geconverteerde sector. Een rij van vier XLR-ingangen en vier XLR-uitgangen staart je aan. De ingangen zijn aangevuld met drie paar ongebalanceerde RCA/cinch-inputs, de uitgangen met een line-signaal en de preamp-output, eveneens in de RCA-variant (gelijk aan de XLR-uitgangen, maar dan ongebalanceerd). Maar liefst vier optische Toslink ingangen en twee coaxiale ingangen staan klaar om te worden omgezet naar een analoog signaal middels de sublieme DA-converter, waarover later meer. Dit zestal wordt gecompleteerd tot zeven door de USB-poort, voor connectie met PC of Mac. Er is één digitale uitgang, om het signaal toe te vertrouwen aan een externe DA-omzetter. Als gezegd, de PRE35 is tevens een netwerkspeler. De bedrade aansluiting daartoe is de LAN-connect, as usual, aangevuld met een LAN-uitgang die dit signaal kan doorgeven aan externe apparatuur. In de netwerksectie is er tevens een USB-connectie. Draadloze verbindingen worden tot stand gebracht met twee antennes. Primare staat bekend om de vele eigenzinnige oplossingen, die ook de charme vormen van het Zweedse merk. Eén daarvan is de mogelijkheid om middels aansluitingen functies binnen én buiten een Primare component te schakelen. De RS232 input verbindt de PRE35 met een externe controller. De trigger output kan, bijvoorbeeld, de DD35 – dat geweldige CD-loopwerk van Primare – op afstand aan- en uitzetten.
Chique
De voorzijde van de PRE35 biedt een sobere aanblik. Dat verandert wel als het display wordt aangezet, maar niet dramatisch. Veel functies, dus een hoop geregel, dus een hoop scrollen door de parameters. Ben er geen ster in en al helemaal geen fan van, maar de structuur van de PRE35 is dermate simpel en overzichtelijk dat zelfs deze simpele snarenplukker er stressloos uitkomt. Er zijn twee draaiknoppen, één om een selectie te maken uit de vele mogelijkheden (zoals één van de bronnen) en één om het volume te bepalen. Meestal zijn deze draaiknoppen groot uitgevoerd, en dat biedt ook het nodige comfort, heerlijk. Primare heeft gekozen voor kleinere varianten; even wennen, maar eveneens prima. Vaak is een volumeknop traploos, bij de PRE35 verloopt het regelen van het volume in ieniemienie muizenstapjes waartussen een licht klikje voelbaar is. Is iets voor te zeggen (je schiet niet zo snel je doel voorbij) en ook dit voelt comfortabel en buitengewoon chique. Zoals een aantal andere Primare-apparaten is de PRE35 uitgerust met het Prisma-streamingplatform. Deze techniek biedt onder meer toegang tot de bekende streamingdiensten. Bij Prisma hoort een app die uitgebreide controle over de PRE35 geeft, waaronder het selecteren van de fysieke ingangen. Het modulaire van de PRE35 zit hem in de interne opbouw. Het is ook zichtbaar: je ziet de netwerkmodule en de D/A-module middels schroefjes in de achterkant zitten. Je kunt mijn geëerde gast dan ook zien als de meest complete uitvoering van de PRE35, waarvan de modules overigens ook als losse componenten verkrijgbaar zijn. Het niet geringe gewicht zit ‘m echter niet in de modules, maar de solide afwerking waarin Primare zo sterk is. Die ‘van mij’ heeft een geborsteld zwart massief voorpaneel, evenals de eindversterker. Prachtig! Onder de motorkap (heb ik van horen zeggen) vind je het moederbord dat is uitgebreid met de DM35 DAC-module (gebaseerd op de AKM AK4497-DAC) en de SM35-module met Prisma- en WiSA-functionaliteit. WiSA? In het kort, een draadloos communicatiesysteem met actieve luidsprekers.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS