Recensie

Primare R15 MM/MC phono voorversterker

Lagom! Als balans en harmonie zegevieren

Door Ward Maas, HVT 9, september 2020

Primare is opgericht in het begin van de jaren tachtig door industrieel ontwerper Bo Christensen. Zoals dat met nogal wat audio start-ups gaat, was de drijfveer een onvrede met bestaande audio apparatuur die volgens hem matig klonk, er niet mooi uitzag en slecht te bedienen was. Samen met onder andere Bent Nielsen, een ontwerper die in de loop der tijd een duidelijke stempel zette op de technologische koers, werd Primare Systems AB opgericht.


Uiteraard was hun bedrijfsmissie om producten te ontwikkelen die wel bijzonder goed waren, er elegant uitzagen en een gebruiksvriendelijke interface hadden. Daarnaast kwam er blijkbaar ook een typisch Scandinavische benadering om de hoek kijken hoe met producten, mensen en methodes dient te worden wordt omgegaan. Zoals het ontwikkelen van producten die geen jaarlijkse levenscyclus hebben, maar die blijvend evalueren. Ook is er merkbaar de invloed van hoe men denkt over de rol van een product in een leven van een gebruiker.

Evenwicht en harmonie

Alles in balans, in harmonie en verhouding. Het Zweedse Primare heeft als bedrijfsfilosofie ‘Lagom’ – het gevoel van ware tevredenheid dat voortkomt uit evenwicht en harmonie. Niet te veel. Niet te weinig. Precies goed. Met die houding heeft Primare met succes een aantal producten in de markt gezet die uitstekend ontvangen zijn de afgelopen jaren. Nu heeft ‘Lagom’ ook een wat negatieve betekenis. Wanneer je in Zweden erg lang op een vergunning moet wachten, wordt dat aan de ‘Lagom’ van de ambtenaren toegeschreven. ‘Matig’ dus. Het mag duidelijk zijn dat Primare daarmee niet geassocieerd wil worden. Primare wil met de R15 MM/MC voorversterker alleen met die positieve betekenis aan de weg timmeren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS