Recensie

Primare R35 phono voorversterker

Viking en Vinyl

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2021

Scandinavië en Hifi: een gouden combinatie. Vier landen in het koude noorden van Europa leveren topproducten, waarvan vele de status van standaard hebben bereikt. Zweden vormt geen uitzondering en Primare al helemaal niet. Het Zweedse merk staat bekend om de eigenzinnige digitale geluidsbronnen en dito Klasse-D versterking. Wat minder bekend is de associatie met vinyl. Met de R35 phono voorversterker zou daarin zomaar verandering kunnen komen.


Bovenstaande lijkt gekopieerd uit een reclamefolder van de collectieve Scandinavische VVV, afdeling promotie Hifi-producten. Maar niets is minder waar en ik hoef alleen maar om me heen te kijken. Links en rechts van het scherm waarop deze letters in beeld verschijnen staan Dynaudio XEO2’s, die ik als referentie gebruik. Daarnaast twee werkpaarden: Genelec 1030A’s, al ruim twintig jaar mijn duo Steun & Toeverlaat als het gaat om het inspelen van partijen, zowel samples en ander digitaal gemak uit beide keyboards als de signalen van mijn elektrische en akoestische gitaren. Nee, je kunt er niet op mixen, dat gebeurt (als er voldoende budget is) in een echte studio. Maar als nearfield monitoren die basispartijen zo eerlijk mogelijk moeten weergeven zijn ze perfect. In de Hifi-set (loopt u even mee naar de woonkamer?) staat een Primare DD35 glunderend te stralen in het middelpunt van de belangstelling, al ruim twee jaar. Drie apparaten. Herkomst, respectievelijk, Denemarken, Finland en Zweden. Ze maken de dienst uit, en bepaald niet alleen in de Spuistraat. Als het gaat om Hifi heeft Primare mijn grote sympathie. Dat mag ik natuurlijk op voorhand eigenlijk niet verklappen, maar doe het stiekem toch. Merk dat bij collegae die ervaring hebben met het Zweedse merk hetzelfde leeft. Sterker nog, had hier laatst een importeur over de vloer die – ‘k noem geen namen – bekend staat om zijn ongezouten uitspraken over producten van de concurrentie. Na een blik op de set te hebben geworpen sprak hij, geheel ongevraagd en tot mijn niet geringe verbazing, zijn grote waardering uit over Primare, dat nota bene niet tot zijn pakket behoort. Ik bedoel maar. Veelzeggend.

Lagom en Limhamn

Heb de DD35 aangeschaft naar aanleiding van de test die ik voor HVT mocht doen van de Primare CD35 CD-speler (met DA-omzetter) en de Primare i35, een geïntegreerde versterker met alle denkbare opties, waaronder streaming. Als combi hebben de CD35 en de i35 de ‘Best Product 2019 – 2020 EISA Award’ in de categorie ‘Stereo System’ gekregen. Ging destijds plat voor het superieure loopwerk van de eerste en de eigenzinnige, zeer muzikale Klasse-D variant van de tweede. Primare onderscheidt zich door het ‘no nonsense’ karakter van haar producten. Nee, het merk is niet goedkoop en behoort zeker niet tot de afdeling ‘instap’, maar ’t is wél betaalbaar voor de gemiddelde beurs. Je rekent niet af voor naam en franje, maar voor de inhoud. Simpel gezegd, erg veel waar voor je geld. Bereikbare topkwaliteit. Al vaker vermeld en nog even dunnetjes overdoen (want zo kenmerkend): het motto van het merk uit Limhamn is ‘lagom’. De eigen vertaling van de Zweeds term is ‘just the right amount’. En: ‘Not too much. Not too little. Everything in balance, harmony and proportion’. In de optiek van de importeur betekent lagom dat: ‘….geen aspect van het Primare product de aandacht op zich vestigt. De muziek moet de ervaring zijn en (…) het besef van technologie aan het werk moet verdwijnen.’ Met al deze voorkennis mocht ik de R35 verwelkomen. De phono voorversterker bevindt zich momenteel in uitstekend en uiterst kritisch gezelschap. Een MoFi UltraDeck draaitafel gaat vergezeld van een sublieme phonostage, de MoFi UltraPhone met Klasse-A hoofdtelefoonversterker. In de Mytek Manhattan DAC II zit eveneens een phono voorversterker. Over EISA Awards gesproken, ook de UltraDeck heeft er een mogen ontvangen. Beide MoFi’s en de Mytek Manhattan DAC II maken deel uit van mijn set-up, die ik voor het HVT-werk mag gebruiken, maar ook privé als weelderig, weldadig en wellustig soundobject inzet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS