Recensie

Pro-Ject A1

Een platenspeler met een verhaal

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Afgelopen september 2021 verscheen er een persberichtje dat Audio Tuning Vertriebs GmbH uit Wenen een exclusieve samenwerking was aangegaan met Alfred Fehrenbacher GmbH uit St. Georgen in het Zwarte Woud. Dat zal de meeste mensen weinig zeggen, maar Audio Tuning is de moedermaatschappij van Pro-Ject, de grootste platenspelerfabrikant van de wereld. Dan wordt het natuurlijk als audioliefhebber interessant om te weten wie Alfred Fehrenbacher GmbH is. Dat antwoord is iets minder eenvoudig.


Aan het eind van de jaren 80 richtte Alfred Fehrenbacher, wiens bedrijf in het begin van de jaren 80 verantwoordelijk was voor de productie van de originele DUAL platenspelers, zijn eigen firma op om de DUAL productie te kunnen voortzetten. Helaas was Alfred Fehrenbacher geen eigenaar van het DUAL merk. Dat leverde de nodige problemen op. Deze overeenkomst met Audio Tuning schept veel duidelijkheid voor alle betrokkenen. Het betekent ook dat er een Duitse fabriek met een enorme know-how op het gebied van platenspelertechniek en -productie ter beschikking staat van Pro-Ject.

Eens moet de eerste keer zijn

Een van de eerste resultaten van deze exclusieve samenwerking is de Pro-Ject A1. De A staat voor Automat. En dan begin je te vermoeden wat er onder de motorkap zit. Deze Pro-Ject A1 heeft een mechanisme dat automatisch de arm boven de plaat draait en deze laat zakken, waarna de muziek begint te spelen. Aan het eind van de plaat wordt de arm weer opgetild en teruggebracht naar de rustpositie van de arm. Wanneer je 45 toeren platen draait, draait de arm precies naar de beginpositie van een single. Een heel handig mechanisme dat goed is voor de plaat, het element en het bedieningsgemak. Als je dat mechanisme ziet werken, roept het allerlei nostalgische gevoelens op. Niet altijd positieve gevoelens wel te verstaan. Indertijd waren dit soort platenspelers niet altijd van goede kwaliteit. En dat had ook wel wat gevolgen voor de reputatie van de goede exemplaren destijds

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS