Recensie

Pro-ject Audio Streambox S2 Ultra

Oostenrijkse alleskunner voor audionetwerkzaken

Door Bert Oling, HVT 04, april 2019

Nog niet zo lang geleden had ik een klein doosje van de Oostenrijkse fabrikant Pro-Ject Audio voor HVT (april 2018) onder handen en wel de Pre Box S2. Ik was toen gewaarschuwd door buitenlandse collega’s dat ontwerper John Westlake iets heel bijzonders had gewrocht en dat voor een onwaarschijnlijke prijs, zeker gezien de faciliteiten en prestaties. Als ik dat testverslag nog eens teruglees sta ik nog volledig achter mijn lovende woorden.


Ten tijde van het schrijven van dat testverslag bereikten me al berichten dat het team van Westlake nog een apparaat had toegevoegd aan de S2 productenreeks van Pro-Ject Audio en wel een streamer ofwel een netwerkadapter. In Mei 2018 konden we het kastje op de High End in München bewonderen. Leverdatum zou najaar 2018 gaan worden. Collega Ward Maas had in HVT juli-augustus n.a.v. een perspresentatie al een kort verslag gegeven van de ins en outs van de Streambox S2 Ultra. De vaste lezers van HVT weten dat ik niet zo van Primeurs ben – leuk voor de Groente- en Fruithandel… Ik heb dan ook geduldig gewacht tot begin 2019 om uitgebreid verslag te doen van de Stream Box S2 Ultra. Uitgebreid in die zin dat de Stream Box lange tijd – dank Edwin van Acson – in mijn audiosets en die van een aantal kennissen heeft kunnen gedijen. Het testen was bepaald geen straf…

De Buitenkant en de Binnenkant

Over de buitenkant kunnen we kort zijn: Het kastje is gelijk aan dat van de Pre Box DAC, maar dan zonder display: 103 x 37 x 115 mm groot en 375 gram zwaar. Op het front zit de aan/uit schakelaar met daarnaast twee blauwe LEDjes, één voor de status van het apparaat: rood is staande bij, knipperend rood geeft aan dat er het een en ander wordt opgestart. De blauwe led met de indicatie Net geeft aan dat er verbinding met het netwerk is. De knop USB PC gebruik je wanneer je een USB datasignaal van een computer wilt opschonen. Verder zien we nog een USB-A poort voor externe (USB) opslag. De achterkant heeft ook geen verrassingen: een aansluiting voor een Wifi antenne, die zowel dient voor Wifi als voor Bluetooth communicatie – de Stream Box Ultra ondersteunt zowel Bluetooth als via SharePlay Airplay. Eronder zit een mini-USB voor connectie met een PC, als u een muzieksignaal uit en computer wilt ontdoen van vervelende artefacten, die nu eenmaal thuishoren in Computer Audio. De voedingsaansluiting vraagt om een voedingsspanning van 18Volt, bijgeleverd wordt een passend stekkernetdeel. Heel verrassend is een HDMI poort voor monitorgebruik. De RJ45 ethernet poort (100MB) is natuurlijk geen verrassing. Ook hier vinden we een USB-A poort om een externe opslagmedium op aan te sluiten. Een klein gaatje verbergt een boot knop. In de beknopte handleiding is men wat terughoudend over de functie van deze boot knop en dat lijkt me ook wel verstandig. Het is echt iets voor gevorderde Linux gebruikers die bv. i.p.v. de eenvoudige Pro-ject Audio App – afgeleid van het bekende Volumio – via bootloading zouden willen kiezen voor de volledige Volumio App. Helemaal links vinden we nog een USB-A poort die bedoeld is voor de aansluiting van een USB-DAC. Aardig detail van deze USB poort is dat in het instellingsmenu de standaard in het USB protocol meelopende voedingsspanning kan worden uitgeschakeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.