Klassiek
Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2017
Het rumoerde al enige tijd rond in de Media, Pro-Ject zou op de High End 2016 een nieuwe draaitafel introduceren die naar de illustere naam Classic zou gaan luisteren. Er werd gemonkeld dat Pro-Ject eigenaar Heinz Lichtenegger een klein plaagstootje wilde uitdelen aan een Schotse draaitafelfabrikant, waarvan we de naam nu even vergeten zijn. Er werd zelfs gefluisterd dat het een soort kloon zou zijn…
Om aan alle twijfel een eind te maken: de Pro-Ject Classic is GEEN kloon. Hoogstens zou je kunnen zeggen dat fabrikant met deze klassieke vormgeving een eerbetoon heeft willen geven aan al die draaitafelfabrikanten uit de zestiger jaren. Integendeel: De Classic platenspeler is een voorbeeld van een goed doordacht evolutionair product, waarin heel wat nieuwe inzichten op het gebied van analoge groefaftasting hun weg hebben gevonden. Niet zo gek natuurlijk van een fabrikant die de afgelopen decennia keer op keer hoogwaardige en vooral betaalbare producten op de markt heeft gebracht. Het heeft even geduurd – er moesten nog wat puntjes op de i worden gezet en de vraag was duidelijk groter dan de productiecapaciteit – maar sinds een paar weken staat De Classic hier live and kicking op ons audiorack.
Even wat techniek – Som der Delen, Subchassis en demping
Al sinds het begin van de 60er jaren kennen we snaaraangedreven draaitafels met één of andere vorm van subchassis om te voorkomen dat motortrillingen door zouden dringen tot het gevoelige plaat/naald/element/arm-systeem. Het ene deel bevatte meestal de basis, de motor, het andere – het subchassis – de arm en de middenas. Bij de meeste snaaraandrijvers Classic is dat heel slim opgelost: arm en middenlager zitten op een stevige met aluminium beklede plaat MDF, die in zijn geheel rust op een MDF basis waarop op strategische plaatsen zes TPE kogels zijn geplaatst. Resultaat: een perfecte ontkoppeling waarbij ook relatieve bewegingen van het subchassis t.o.v. de basis zo goed als onmogelijk zijn gemaakt.