Recensie

Pro-Ject Debut Pro

De puntjes op de i

Door Ward Maas, HVT 9, september 2021

We hebben het natuurlijk in HVT al eerder gehad over de missie van Heinz Lichtenegger, de eigenaar van Pro-Ject om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de hifi-audio en een echte stereo-ervaring te bieden tegen zo laag mogelijke kosten. Volgens Heinz begint dat met een goede draaitafel. Hij wil de klant het recht teruggeven om te kiezen wat ze nodig hebben, zonder ze te overladen met onnodige features. Dat heeft er niet alleen toe geleid dat Pro-Ject een enorm aanbod aan verschillende draaitafels heeft, voor ieder wat wils, maar ook dat ze de grootste draaitafelfabrikant van de wereld zijn geworden.


Met de aantallen die Pro-Ject ieder jaar fabriceert en de grote verscheidenheid aan producten is het natuurlijk niet gek dat ze heel veel weten van draaitafels. En dat ze, de kostprijs in de gaten houdend, exact weten hoe ze een product in elkaar kunnen zetten dat heel veel waarde voor zijn geld biedt. Daarmee heeft Pro-Ject de afgelopen jaren veel succes gehad. Een van de producten die het erg goed doet is de Pro-Ject Debut draaitafel. Geïntroduceerd eind 1990 en sindsdien stapje voor stapje verbeterd. Door de minutieuze aandacht voor details en kosten is er een ontwerp ontstaan dat er wezen mag. De sokkel is leverbaar in de meest uiteenlopende kleuren, maar de High-gloss versies zien er gewoon super uit. De aandacht voor de motor, de motorophanging, de toerental regeling, het plateau, de toonarm en het voorgeïnstalleerde pickup element hebben geresulteerd in een product dat er niet alleen fraai uitziet, maar zeker in zijn prijsklasse kwalitatief een uitblinker was en is.

Net dat stukje beter

Uiteraard is er altijd meer te wensen, maar de kosten om dat te realiseren hebben natuurlijk invloed op het uiteindelijke prijskaartje. Toch liet het ontwerpteam van Pro-Ject niet los. Waar zouden we op uitkomen als we al die goede onderdelen nog eens onder de loep namen en, zonder te overdrijven, iets luxere oplossingen zouden gebruiken? Wel, die vraag heeft uiteindelijk geleid tot de Pro-Ject Debut Pro. Aangezien Pro-Ject dit jaar dertig jaar bestaat, reden des te meer eens goed uit te pakken. Om te beginnen werd er met Ortofon een compleet nieuw pickup element ontwikkeld, de Pick-It Pro. Dat element wordt voorgeïnstalleerd in de nieuwe carbon/aluminium arm. Deze zorgt voor een hogere stijfheid en betere demping. Het element past precies bij de mechanische eigenschappen van de arm. Met de nieuwe toonarm van de Debut PRO, kunnen zowel de azimut als de verticale volghoek (VTA) worden ingesteld. De hoogte van de toonarm kan traploos worden aangepast met twee schroeven. Deze instellingen van de Debut PRO maken het mogelijk de hoogte van de toonarm aan te passen voor gebruik van verschillende draaitafelmatten of een ander pickup element. De aluminium onderdelen hebben een harde krasvaste nikkel finish.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS