HVT Xtra: VINYL

Pro-Ject Essential III en Pre Box S2 digital

Analoog en digitaal teruggebracht naar de essentie

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2017

De Oostenrijkse firma Pro-Ject is natuurlijk bekend om z’n goede draaitafels waar een vriendelijk prijskaartje aanhangt. De onlangs geïntroduceerde Essential III serie is daar een goed voorbeeld van. Minder bekend is dat ze onder de naam Pro-Ject Box Design een serie producten, of liever gezegd productjes, uitbrengen die oplossingen bieden voor als je bijvoorbeeld een phono-versterker of een hoofdtelefoonversterker nodig hebt. Maar de reeks bevat ook een docking station voor een iPhone of een Bluetooth ontvanger of, of…. Kortom, een hele reeks leuke productjes.

Ja, productjes want de afmetingen van de meeste apparaten komen overeen met 4 cd-doosjes op elkaar. Wat je niet direct zou verwachten is dat ondanks de afmetingen de specificaties heel erg goed zijn. Sterker nog, die specs kom je zelfs bij veel grotere en duurdere apparatuur niet vaak tegen. En wat prijs betreft kan ik duidelijk zijn. Mocht je een nul in de prijs missen, dan klopt dat niet. Heinz Lichtenegger, de CEO van Pro-Ject, is daar heel duidelijk over. “We willen niet dat een klant betaalt voor wat hij niet nodig heeft en ook niet dat hij teveel betaalt voor wat hij krijgt”. Een in de Hifi-wereld ongebruikelijke bedrijfsfilosofie, maar eentje die Pro-Ject de afgelopen jaren geen windeieren heeft gelegd. Ik was heel benieuwd toen recentelijk de Pre Box S2 digital werd aangekondigd. HVT is een van de gelukkigen die een prototype kon bemachtigen voor een test.
Officieel is de Pre Box S2 digital een premium digitale voorversterker met een dual mono opbouw die drie inputs heeft. Maar als je naar de specificatie kijkt… Die ingangen zijn coax (S/PDIF, 24bit/192kHz), optisch (TOSlink, 24bit/192kHz) en USB B. USB sampling rates lopen tot 768kHz (32 bit). DSD support van DSD64 tot en met DSD512. Hardware supported MQA en ROON support. Er is keuze uit 7 digitale filter-karakteristieken waarvan eentje een in-house ontwikkeld optimum transiënt filter. Jitter ongeveer 100 femto sekonde. O, Ja er zit ook nog een hoofdtelefoonversterker in en een volumeregelaar.
Uiteraard kijk ik als ’techneut’ eens onder de motorkap om te bezien hoe een en ander is opgebouwd. Het antwoord is gewoon uitstekend. Organic polymer caps, dunne film weerstanden en polypropyleen condensatoren in de voeding en signaalweg. Een 16-core XMOS chip zorgt o.a. voor USB data transport en de hardware MQA ondersteuning. Goed, mocht u al onder de indruk zijn van de specificaties, dan komt nu de prijs: 379,- Euro. Inderdaad, die nul is niet weggevallen. Tijd voor een test!