Recensie

Pro-ject Phono Box RS2 phono voorversterker

Ook voor de serieuzere platenliefhebber

Door Ward Maas, HVT 2, februari 2021

Dat Pro-Ject de grootste draaitafelfabrikant van de wereld is, is zo onderhand wel bekend. Het ongelooflijk grote productassortiment, waarin voor iedere muziekliefhebber, afhankelijk van wensen en budget, wel een passende draaitafel te vinden is, valt goed in de smaak. Wie de afgelopen jaren dit merk gevolgd heeft, heeft ook gezien dat ze naast al die draaitafels ook een reputatie hebben opgebouwd met producten als een ‘voorversterker’ voor digitale signaalbronnen, een streamer en een CD speler met bijbehorende DAC. Allemaal kleine producten qua afmetingen en prijs. Maar wel met een indrukwekkende kwaliteit die ervoor gezorgd heeft dat Pro-Ject de laatste jaren regelmatig in de prijzen viel bij de EISA award uitreiking.


Als platenspelerfabrikant ontkom je er dan ook niet aan om ook op het gebied van phono voorversterkers producten beschikbaar te maken. En dat doen ze op een moderne wijze die aansluit bij de wensen van veel platenliefhebbers. Die heb je natuurlijk met alle mogelijke wensen. Zo zal de ‘lifestyle’ platenliefhebber kijken of dat phono voorversterkertje ook een optische uitgang heeft of dat deze netjes via Bluetooth draadloos aan te sluiten is op de rest van zijn set. Ook hier weer de Pro-Ject benadering met een breed assortiment. Er zijn maar liefst 16 verschillende phono voorversterkers verkrijgbaar in aluminium of zwart. Ja, als ‘liefhebber’ van opamps, transistoren of buizen kun je het passende product vinden. Tja, dat is wel wat anders dan dat ruisende blikken doosje dat tot een tiental jaren geleden verkrijgbaar was als enige phono ‘upgrade’.

De RS2 nader bekeken

Uit de RS2 toplijn hebben we hier de Phono Box RS2 in zwart staan. Met zijn 20x20x7cm heeft dit apparaat de grootste behuizing voor Pro-Ject. Beginnen we aan de achterzijde. Dit is een volledig symmetrische MC/MM voorversterker van input tot output met XLR connectoren. Uiteraard is ook asymmetrisch gebruik mogelijk door middel van cinch/RCA connectoren. Vanzelfsprekend is er ook een aardaansluiting en een aansluiting voor een externe power supply. Naar de bijna verplichte kleine schakelaartjes waarmee je de load van het element kunt kiezen zal je vergeefs zoeken. De condensatorwaardes zijn op het frontpaneel te selecteren tussen 50 en 400pF. Die worden geschakeld door middel van relais dicht bij de ingang. Normaal gesproken verwacht je dan ook eenzelfde oplossing voor de load weerstanden. Die is er dus niet. Pro-Ject heeft daar een unieke oplossing voor gevonden. Bij de Phono Box RS2 wordt gebruik gemaakt van een op het frontpaneel instelbare potmeter waarmee je die waarde traploos, tijdens het spelen, kunt instellen tussen 10 Ohm en 1 kOhm. Voor MM elementen kan de ingangscapaciteit worden gekozen en is de ingangsweerstand vast ingesteld op 47 kOhm. Voor MC elementen kan de ingangsweerstand worden gekozen en is de capaciteit vast ingesteld op 50pF.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS