Recensie

Pro-Ject Stream Box S2

Pro-Ject’s little Giant

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2018

Op de High End in München was de stand van Pro-Ject natuurlijk een feest voor de draaitafelliefhebbers. Draaitafels in alle prijsklassen, in alle vormen en in alle kleuren. Minder opvallend was de verzameling producten onder de naam ‘Box Design’ die langzaamaan steeds populairder wordt, in het bijzonder Box Design S2 series. De bedoeling van de ontwerpers van Pro-Ject is om deze productreeks zo klein mogelijk te maken zonder aan de prestaties te hoeven inboeten. Het gevolg is een verzameling hoog gespecificeerde producten met een standaard afmeting van 105 x 37 x 105 mm (WxHxD).


De producten lopen uiteen van voorversterkers, hoofdtelefoonversterkers en eindversterkers die op slimme manier bij elkaar passen of ook los gebruikt kunnen worden. Vorig jaar was de EISA-award winnende PreBox S2 Digital, een ‘digitale voorversterker/DAC, een eye opener. Dit jaar stond deze gebroederlijk naast het nieuwste familielid, de Stream Box S2, een 24bit/192 kHz* streamer & internetradio. De Stream Box S2 bevat geen DAC. Voor de hand liggend is de keuze voor de PreBox S2 Digital, maar iedere andere USB DAC is bruikbaar. Pro-Ject omschrijft zelf het product als een ‘Audio optimized network bridge and USB detox device’.
Kijken we naar de achterkant, dan zien we de USB DAC output, een boot knop waarmee je ‘different’ software kunt laden, een USB poort die te gebruiken is voor USB sticks of een disk drive, een Ethernet aansluiting, een HDMI aansluiting, een power connector, een Wifi antenne en een bypass micro USB connector die gebruikt kan worden als ‘detox’ voor een USB computer output. Aan de voorzijde een aan/standby knopje, twee status ledjes en een bypass knopje dat de ‘detox’ functie activeert.
*Dat ‘Audio optimized network bridge’ betekent dat deze streamer zich niet bemoeit met file formats (tot max. PCM 32bit/352.8 kHz en DSD256).
Kijken we verder naar de features dan zien we dat dit een indrukwekkende lijst is. Shoutcast internetradio, Spotify connect, Tidal, Roon ready. RAAT, Shairport, DLNA data formats, multi room (zes devices), Bluetooth control. Alles te bedienen via een App, browser of via Roon.
Kijken we onder de motorkap, dan zien we zoals te verwachten alleen maar Audio grade componenten en zien we een printje met het bekende Raspberry Pi logo. Voordat u zegt “oh, weer zo’n Raspberry Pi streamer” moeten we denk ik eerst eens luisteren naar John Westlake, Pro-Ject’s digital product designer. “We maken gebruik van een industriële professionele Raspberry Pi module vanwege het Open Source karakter van zowel de gebruikte hardware als software waardoor we kwalitatief beter en flexibeler zijn. Het geeft ons ook de mogelijkheid te kiezen welke gedeeltes van de hardware we gebruiken en welke niet. De clock en voeding hebben we zelf ontwikkeld. Het gevolg is we de positieve industriële aspecten van deze module combineren met onze opvattingen en ervaring ten aanzien van de kwaliteit van de voeding en eisen ten aanzien van Jitter. Zeker ons onderzoek op het gebied van Jitter heeft ons geleerd dat daar veel mis kan gaan. Hier bleek dat de concurrentie nogal eens een steek te laten vallen. Door onze opzet vermijden we een aantal valkuilen. Doordat er continue aan de software gewerkt wordt, betekent het ook dat we als Pro-Ject erg makkelijk updates kunnen uitbrengen wanneer we denken dat een verbetering mogelijk is.“