Recensie

Pro-Ject VC-E platenwasmachine

Wasmasjien!

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Pro-Ject, als grootste platenspelerfabrikant ter wereld, is het natuurlijk aan zijn stand verplicht om naast platenspelers ook een groot programma aan accessoires te leveren voor al die verschillende producten. Dit varieert van kabels tot onderhoudsproducten, instelgereedschap, tonearmen, pick up elementen etc, etc. Zo ook platenwasmachines.


Nu is de platenwasmachine een fenomeen waar zelfs de doorgewinterde audioliefhebber nogal eens vreemd tegen aankijkt. Eigenlijk ten onrechte. Een grammofoonplaat is nu eenmaal eigenlijk een stuk plastic dat makkelijk statisch geladen wordt en daardoor vuil aantrekt. Dat vuil en stof moeten natuurlijk weer van die plaat af, want ieder stofje dat in de groef ligt veroorzaakt een (ongewenst) geluid. De bekende platenborstels zorgen er vaak alleen maar voor dat het stof op een andere plaats komt te liggen en krijgen er eigenlijk alleen maar het meest erge stof vanaf. Wat is er dan mooier dan een platenwassysteem dat dit wel doet?

Weg met die residuen

De meest gebruikte methode is de zogenaamde natte methode waarbij een vloeistof wordt gebruikt om vuil los te weken en daarna die vuile vloeistof weer op te zuigen door middel van een soort stofzuiger. Dat alles natuurlijk zonder de plaat te beschadigen. En hoe simpel dat ook klinkt, dat kan natuurlijk nog wel een probleem zijn. Alcoholhoudende sopjes kunnen een plaat beschadigen. Er zijn ook vloeistoffen die residu op de plaat kunnen achterlaten. Samen met achtergebleven stofjes kan dat ook weer tot hoorbare problemen leiden. Ook de methode om de gebruikte vloeistof weer af te zuigen kan weer meer of minder vriendelijk zijn voor je plaat.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS