Recensie

Pro-Ject X2 B1

Gebalanceerd in alle opzichten

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Wel, wat moeten we vertellen over Pro-Ject? Naast dat het de grootste platenspelerfabrikant ter wereld is, heeft dit bedrijf een assortiment waarmee je eigenlijk in iedere prijscategorie een geluidsinstallatie kunt samenstellen met alles erop en eraan. En dat vaak ook nog in alle mogelijke kleuren. Op het gebied van platenspelers is de opgebouwde kennis en ervaring zodanig dat er, afhankelijk van de ontwerpopdracht, gekozen kan worden uit hele series van ontwikkelde onderdelen. Verder weet men heel precies wat welk onderdeel doet en hoe de interactie is met andere onderdelen. Daarnaast hebben ze zoveel platenspelers geproduceerd en over de hele wereld verstuurd dat die processen helemaal uitgekauwd zijn en dat met pinpoint precisie een topklasse product ontworpen kan worden tegen precies de gewenste prijs. Geen wonder dat de concurrentie het zwaar heeft.


De nieuw geïntroduceerde X2 B heeft heel veel bekende product features waar we op terugkomen, maar wat vooral interessant is, is dat deze draaitafel een gebalanceerde uitgang heeft. Wat wil dat zeggen? Een spanning meten we normaal gesproken ten opzichte van een andere spanning. Zo meten we eigenlijk heel vaak ten opzichte van massa. Dat is een in de elektrotechniek gebruikelijke methode. Die werkt eigenlijk heel goed en daarom is deze wijdverspreid. We kunnen ook ervoor kiezen om niet ten opzichte van massa te meten. De meeste phono versterkers versterken het signaal van het element ook ten opzichte van massa. Uit veel draaitafels komen dan ook drie draden (L, R, Gnd). Eigenlijk zijn dat L+, L-, R+ en R-, maar L- en R- zijn aan elkaar aan de massa (Gnd) geknoopt. Wanneer je dat niet doet en de spanningsversterking doet met het verschil tussen L+ en L- en het verschil tussen R+ en R- krijg je een aantal bijzondere voordelen. Dat deze methode niet vaak wordt toegepast heeft te maken met de extra kosten van deze aanpak.

Ruis op de lijn

In de laatste dertig jaar zijn er nogal wat stoorsignalen bijgekomen die invloed hebben op onze audioapparatuur. Naast de brom die we al kenden zijn er draadloze netwerken, mobiele telefoons en andere apparatuur die elektromagnetische velden genereren bijgekomen. Gebalanceerde audioverbindingen zijn meestal bekend uit de professionele sector zoals opnamestudio’s of live concerten. Het is zeer belangrijk om een stabiele en storingsvrije verbinding te hebben, omdat deze signalen, vooral microfoonsignalen, sterk worden versterkt. Hetzelfde geldt voor de verbinding van de platenspeler naar de phono voorversterker. Het grote voordeel van een gebalanceerde verbinding is de mogelijkheid om opgepikte ruis en storingen te verwijderen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS