Recensie

Q Acoustics 3050i

Hoe goed beter wordt en betaalbaar blijft

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2018

Na de enthousiast ontvangen en succesvolle 3000 serie werd het voor Q Acoustics tijd voor een update. De hele serie heeft een facelift gekregen, is onderworpen aan een aantal verbeteringen en voorzien van de toevoeging i. We zetten de vloerstaander 3050i op de gepunte voeten en luisterden.


De eerste kennismaking met Q Acoustics was november vorig jaar in het Amsterdamse Hifi Solutions, waar de Q Concept 500 staat opgesteld. Dit model is voor het nog jonge Britse bedrijf, dat inmiddels ruim tien jaar bestaat, de eerste opstap naar een hoger segment. Met €4.499 per set wijkt dit model dan ook behoorlijk af van de veel goedkopere en goed ontvangen 3000 serie. Ook met de toevoeging i blijft de nieuwe serie van Q Acoustic in een betaalbare klasse. Alle modellen zijn een slagje groter dan de gelijkbecijferde voorgangers in de 3000 serie. Het onderwerp van dit verhaal, de vloerstaander 3050i gaat over de toonbank voor €799 per paar. Dit model is naast de tweeter voorzien van twee 165mm woofers, is vrij diep bemeten voor zo´n ranke verschijning en voorzien van een baspoort, een flinke annexatie in de lage regionen dus. Laten we beginnen met de optische veranderingen. De overgang tussen het frontpaneel en de rest van de behuizing is niet langer zichtbaar. De ribben van de boven- onder- en zijkant zijn stevig afgerond, voor- en achterpaneel gaan naadloos over in de rest van de luidspreker. Dat geldt voor de hele range; ik mag het live in de huiskamer bewonderen bij de vloerstaander. Heel fraai. De luidsprekers zijn leverbaar in wit, zwart, grafiet en walnoot. Het testmodel is uitgevoerd in grafiet, dat heel smaakvol oogt. Nieuw zijn ook de verchroomde ringen rond de conussen en het naadloos aangebrachte logo.

De belangrijkste updates die strikt met het auditieve te maken hebben zijn aan het zicht onttrokken. Zo zijn in de nieuwe serie, alleen bij de vloerstaander, extra steunpunten aangebracht die de eigen resonanties van de behuizing bij voorbaat de kop indrukken. De P2P (een Prince-like omschrijving waarmee Q Acoustics point to point bedoelt) techniek uit eigen gelederen draagt bij aan een zo puur mogelijke weergave en reduceert de mate van kleuring tot een minimum. Helmholz is een belangrijke naam in de wereld van de akoestiek. Q Acoustics heeft de Helmholz Pressure Equalizer (kortweg HPE) ontwikkeld, voor het onderdrukken van staande golven in de kast. Het fenomeen, wederom alleen toepast op de vloerstaander, is gebaseerd op het Helmholz principe en bestaat uit een pijp die staande golven absorbeert. De behuizing van de tweeter heeft een wezenlijke verandering ondergaan ten opzichte van het i-loze tijdperk. Dit onderdeel is mechanisch ontkoppeld van het frontpaneel. De opzet is dat de bewegingen van de uitslaande woofer(s) niet langer invloed hebben op het gedrag van de tweeter. Q-Acoustics rept van IsoMount. In de aluminium ring rond de tweeter staat vol trots ‘High Frequentie D-Coupler’ te lezen. De termen beschrijven alle hetzelfde principe. De woofers hebben een gecoate conus van papier. Er is gezocht naar de optimale balans tussen stijfheid en massa en een speciaal voor de 3050i ontwikkelde soepele surround. Voor wie dit boekdelen spreekt: de cross-over is in alle modellen een 24dB/oktaaf Link-witz-Riley configuratie. Met uitjes en zonder mayo (wat mij betreft dan) garandeert dit onderdeel een naadloze transitie tussen tweeter en woofer. Dat snap ik. En heb ik ook mogen horen.

Support

Tijd voor actie. Van de Concept 500 staat me nog goed bij dat Q Acoustics volstrekt eigen opvattingen heeft over het schoeisel van een luidspreker. En ook bij het uitpakken van deze vloerstaander stuit ik op iets bijzonders voor het fundament. Tegen de onderkant van de 3050i dien je, uitsluitend aan de achterzijde, een onderdeel te bevestigen waarmee de vloerstaander met beide benen (nou ja, vier dan) op de grond komt te staat. De twee achterste spikes bevestig je aan de uiteinden van deze aan beide zijden uitstekende ‘back support’, wat de stabiliteit nog meer ten goede komt. De spikes zijn dientengevolge verschillend in lengte bij voor- en achterzijde. De achterste spikes zijn in hoogte verstelbaar met een bijgeleverde inbussleutel, de voorste met een steeksleutel. De ‘tilt’ die je hiermee kunt bereiken is niet groot, maar voor mij afdoende. De tweeter zit tussen beide woofers in. Met de tilt kan de tweeter op oorhoogte komen. Ik vind het meestal prettiger om de midrange op oorhoogte te hebben. Dat is behoorlijk maf, strikt persoonlijk en met deze set uitstekend te bereiken. Sjonnie blij. De scherpe spikes kun je voorzien van een rubberen cilinder met dito onderkant. Ben dan wel vrijgezel, maar ook in het bezit van een massief houten parket. Toch maar gedaan, dus.