Bevangen door de muziekliefhebberitus
Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2021
Na de Q-Acoustics Q-Active 200, waar ik voor het gemak van iedereen vanaf nu naar zal verwijzen als de Q200, bij de persintroductie in Düsseldorf en in een winkelrecensie samen met AudioFile’s Michel Keyner te hebben gehoord, is het dan nu aan ondergetekende zelf om de gebruikerservaring in zijn huishouden te gaan beschrijven. Uiteindelijk heb ik de set inclusief de fraaie Tensegrity stands door Coronatoestanden langer dan gebruikelijk in huis gehad.
Maar zoals altijd begon ook deze recensie met wat ik noem het uitpakfest. Ik probeer me dan in de schoenen van de verse eigenaar te verplaatsen die verblijd met zijn aanschaf thuis zijn verdere schreden op het pad van de betere audio aanvangt. De Q200 is op zich een redelijk compact systeem, maar omdat de Tensegrity separaat verkocht worden, blijf ik toch over met twee kartonnen dozen. Beginnend met de Q200 wordt het ‘fest’ bepaald door de nieuwe trend van verantwoord verpakken. Alle papieren verpakking heeft een hoog recyclebaar gehalte en het zou me niet verbazen als de schuine bescherming die om de luidsprekers zit ook zonder problemen door de natuur opgenomen kan worden. Tussen de luidsprekers prijkt wederom een kartonnen doosje met daarin de Q-Active HUB die voor de draadloze verbinding met de Q200 benodigd is, alsmede de afstandsbediening, een stroomadapter met USB-C kabel, en een HDMI kabel. Check.
Easy does it
De reis door de verpakking wordt vervolgd met het voorzichtig uitnemen van de luidsprekers zelf. Er kwam een beeld in mijn geheugen naar boven van mijn Duitse bezoek waar de frontjes een lelijke deuk hadden opgelopen, en dat zou ik niet laten gebeuren. Verder is er een keus uit stroomsnoeren met een UK en een EU stekker, twee schuimpjes om de baspoorten te tunen. So far so good. Door de schuimen beschermstukken laten de luidsprekers zich veilig verder ontdoen van hun viltachtige bescherming en kan ik ze zonder zorgen ondersteboven parkeren in afwachting van hun onderstel. De eerste inspectie leert dat we hier met echte boekenplankluidsprekers te maken hebben. De afmetingen zijn met circa 30x17x30cm gering te noemen evenals het gewicht van 7,5 kilo en de rubberen strips aan de onderzijde laten ze ook moeiteloos (en redelijk ontkoppeld) op een boekenplank, dressoir of TV meubel plaatsen.
Tensegrity
Op naar de Tensegrity stands, of FS75 stands zoals ze officieel heten. Grappig is dat je er de instructies bijkrijgt om ze in te pakken, maar dat kan komen omdat het in dit geval om een exemplaar voor de pers gaat. Gelukkig zijn de instructies eenvoudig in goed Engels te ‘reverse engineeren’. De twee stands zijn apart verpakt en rusten samen met de bijbehorende accessoires in hun eigen kartonnen doos. De accessoires bestaan uit een bovenplaat, schroeven, spikes en dopjes om de spikes niet in je mooie vloer te laten zakken (handig) en enkele inbussleutels. Clipjes om het stroomsnoer langs een poot aan het zicht te onttrekken (alweer, handig) maken het pakket compleet. Na het uitpakken van de stands moet je ze ontdoen van de schuimen bescherming om vervolgens de poten op hun plaats vast te schroeven en indien nodig de kabels die een wezenlijk onderdeel vormen van de werking van de Tensegrity stands op te spannen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar de daadwerkelijk montage neemt eigenlijk maar luttele minuten in beslag. Overigens, na montage ontwaarde ik de ‘normale’ gebruiksaanwijzing, hetgeen mijn Tom Cruise/Mission Possible plan toch overbodig maakte.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS