Metamateriaal, metastabiel en meta-streaming
Door Ernst Neve, HVT 12, december 2020
In de eer-vorige HVT was het aan mij om een oordeel te vellen over de nieuwe KEF LS50 Meta, na is het de beurt aan de actieve en streaming versie van de LS50 Meta, de opvolger van de LS50 Wireless die men simpelweg LS50 Wireless II heeft gedoopt. Less is more, zullen ze daar bij KEF hebben gedacht. Maar er schuilt misschien meer achter dat II dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Want er is meer aan de hand met deze jongens dan alleen het toevoegen van wat Metamateriaal achter de Uni-Q drivers.
Met alle respect voor deze KEF innovatie natuurlijk, iedereen zal begrijpen hoe moeilijk het is om iets nieuws te verzinnen in de luidsprekertechnologie. De implementatie van Metamateriaal was bij mij zeker niet aan dovemansoren gericht. Oordelend puur op geheugen en ervaring was mijn conclusie dat de nieuwe LS50 Meta toch een behoorlijk stuk verder gaat dan de voorganger. Heel vreemd dat een dergelijk klein labyrint precies achter de Uni-Q gemonteerd zoveel invloed kan hebben op de perceptie. De claim dat 99% van het ongewenste bijgeluid dat zich normaliter aan de achterzijde van de Uni-Q (of iedere) unit ophoopt en het originele geluid als het ware versluiert, wordt opgeslokt door dit zwarte audiogat met de afkorting MAT, wordt wat mij betreft ook echt waargemaakt. De Metamaterial Absorption Technology werkt voor mij als een malle. Er is hoorbaar minder vervorming, hetgeen leidt tot een zuiverder weergave dan ooit voor mogelijk gehouden. Dat was kortgezegd mijn conclusie over de LS50 Meta.
Kijk mama, zonder draden
Entree de LS50 Wireless II in mijn huiskamer. Deze jongens beloven al het bovenstaande. En meer. Op een of andere manier werd de verbinding tussen de primaire en secundaire luidspreker als storend gezien. Niet wireless, niet hip. Complete larie natuurlijk als je je bedenkt dat er altijd twee stroomsnoeren uit de kasten hangen om de interne versterkers van energie te voorzien, en ook nog eens de nodige verbindingen langs digitale en analoge weg kunnen worden gemaakt met de primaire luidspreker. Bedraad is nog altijd de meest betrouwbare manier van aansluiten, dus wat leuteren we dan nog? Welnu, knappe koppen hebben bedacht dat de muziekliefhebber anno 2020 liever geen draden ziet én kwalitatief aan zijn of haar gerief wenst te komen. O ja, en er moet ook een waanzinnige app zijn. Dus wat belooft de LS50 Wireless II? Precies die laatste drie zaken, (bijna) geen draden, kwaliteit en een goed werkende app.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS