Recensie

Rega Aethos

Much ado about everything

Door Michel van Meersbergen, HVT 6, juni 2021

Het in 1973 door Tony Relph en Roy Gandy opgerichte Rega is vooral bekend door de analoge producten en aanverwanten. De versterkers uit deze Engelse stal zijn dan nét eventjes wat minder bekend. Alhoewel, de Brio is toch al heel wat incarnaties lang één van dé ‘instappers’ naar alles in betere hifi en daarmee toch een beetje een publiekslieveling. In 2020 introduceerde Rega een nieuwe versterker: de Aethos. Bedoeld als de ontbrekende schakel tussen de Elex-R en het vlaggenschip uit de versterkerlijn: de Osiris. Without further ado: de Rega Aethos!


Op YouTube kunt u een interview met Roy Gandy vinden (aanrader) waarin hij het hele verhaal over het ontstaan van, ontwikkeling en de huidige staat van Rega uit de doeken doet. Behalve een leerzaam inkijkje in de audiowereld laat het een beeld zien hoe toegewijd het Rega-team opereert. Wat mijzelf misschien wel het meest opviel was het bijna non-verbale verhaal van Gandy. Zijn houding lijkt te zeggen alsof het succes hem allemaal een beetje onverwachts is overkomen. Dat zou je met wat slechte wil onder ‘valse bescheidenheid’ kunnen plaatsen, maar ik weiger daarin mee te gaan. Mijn vader was een ondernemend techneut en als ik Gandy zie en hoor, dan herken ik het nodige. Materialen, toepassingen, kansen, out-of-the-box maar dan wel pragmatisch… en natuurlijk ook een zekere zakelijkheid. Dit laatste om te voorkomen dat het allemaal wat te romantisch dan wel sentimenteel wordt.

Aethos

Vaak lezen we ronkende verhalen over hoe ontdekkingen of revolutionaire toegepaste technieken en materialen uit topmodellen in een of andere vorm hun weg naar ‘beneden’ hebben weten te vinden. In veel gevallen ronduit waar, in andere gevallen niets meer dan marketing. Het laatst bedoel ik niet per se negatief; uiteindelijk beoordelen we het product op de geleverde prestaties. Nu kwalificeert Rega de Aethos als referentie-klasse en daarmee wordt het verleidelijk te denken dat de Aethos het kleine zusje van de Osiris is en dat het uiteraard geweldig is hoeveel uit de Osiris is… u kunt de ontbrekende worden in deze zin prima zelf aanvullen. Laat ik verklappen dat er helemaal niets, noppes, nada vanuit de Osiris in de Aethos is gevloeid! Beter, de Aethos is een doorontwikkeling van de Elex-R en de Elicit-R waarbij zelfs aan functionaliteit is ingeleverd. Maar natuurlijk niet aan prestaties.
Ten opzichte van de Elex-R is het uitgangsvermogen opgeschroefd en aan 8 Ohm op 125 W komen te liggen. Interessanter is het feit dat de eindtrap nu dubbel mono is uitgevoerd. Ook de voortrap is nogal veranderd. Als in de Elex-R ook klasse-A geschakeld, maar nu discreet opgebouwd én, net als de eindversterker, dual mono uitgevoerd. Het verlies aan functionaliteit ligt in het feit dat er bij de Aethos géén ingebouwde phono-stage aanwezig is. In de woorden van Rega omdat de klankmatige kwaliteit van de Aethos dusdanig is, dat een ingebouwde phono-stage daar geen recht aan zou doen. Een kwalitatief betere versie zou de prijs weer te ver opvoeren, waarmee de positionering van de Aethos weer in gevaar zou komen. Prima, en op z’n minst gewoon eerlijk gemotiveerd. Wat overblijft is een puristische versterker met, ondanks het ontbreken van een phono-stage, een vleugje nostalgie: want ook geen on-board DAC of andere mogelijkheden tot streaming.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS