Recensie

Rega / Totem combinatie

Met een feeststrik!

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2023

Het Engelse Rega viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en trakteert op een speciale versie van de Planar 3 draaitafel. Dit was weer reden voor Joenit, importeur van Rega, een set samen te stellen bestaande uit de Rega 50th Anniversary Planar 3, de Rega Elicit MK5 geïntegreerde versterker én de Totem Acoustic Bison Monitor. Let the good times roll!


Met de nodige jaren ervaring met en in audio is bij mij een stevige overtuiging ontstaan dat het samenstellen van een set vooral het bijeenbrengen van gelijkwaardige ontwerpfilosofieën inhoudt. Wat zoveel wil zeggen dat wanneer de uitgangspunten en einddoelen met elkaar in overeenstemming zijn, dan is dat in het eindresultaat zonder meer hoorbaar. Je ziet het zelfs terug bij de ontwerpers zelf… ze hoeven elkaar nooit gezien te hebben, maar de ‘state of mind’ zorgt voor een omgang of ze elkaar al jaren kennen.
Als we Roy Gandy van Rega en Vince Bruzzese van Totem Acoustic naast elkaar elkaar houden, dan zien we – los van wat verschillen in uiterlijkheden – twee ontwerpers die hetzelfde einddoel voor ogen hebben: pure muzikaliteit. Je zou bijna kunnen stellen dat ze voor een groot deel in elkaar overvloeien. Het is alleen al daarom logisch dat beide merken in het portfolio van Joenit zijn opgenomen.

De set

Bron van de set is de Rega 50th Anniversary Planar 3 draaitafel. Zoals eerder geschreven: een speciale uitvoering van de bekende Planar 3. Op het eerste gezicht lijkt de ‘50th Anniversary’ niet heel veel te verschillen van de ‘standaard’ Planar 3. Okay, okay, de plint is afgewerkt met walnoothout, en dat is dan ook de enigste uitvoering voor de ‘50th Anniversary’. Maar verder dezelfde RB330 toonarm, hetzelfde 12mm dikke glazen plateau en dezelfde driepunts voetjes voor vibratie- en resonantie-controle. Wat er dan speciaal voor deze editie is? Een prachtige badge die wijst op het feestelijk nieuws! Maar er is natuurlijk meer… Het Exact MM element is standaard gemonteerd, de motor wordt nu gevoed vanuit de Neo MK2 PSU; een precisievoeding die zorg draagt voor een precies mogelijke draaisnelheid en de motor een minimale vibratie laat hebben. De speciale pully op de motor – voor betere samenwerking tussen voeding en motor – komt van de Planar 6 en de Reference EBLT aandrijfsnaar maakt de aandrijving compleet. Net als de voeding minimaliseert deze snaar eventuele vibraties en fluctuaties is draaisnelheid. U leest, er is onder de motorkap veel veranderd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS