The importance of bass
Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2021
Uit onvrede over de algemene kwaliteit van subwoofers startte de toen al gepensioneerde Richard E. Lord in 1990 REL Acoustics. Hij tilde deze tak van de audioketen naar een nieuwe hoogte (of is het laagte?) en werd een benchmark voor de bedrijfstak. In 2005 ging Lord voor de tweede keer met pensioen en kreeg REL een nieuw management. Nieuwe tijden, maar heeft het ook iets veranderd?
De laagste registers van het audiospectrum bevatten misschien wel de minst begrepen tonen uit de muziek. Het belang en de waarde van lage tonen wordt namelijk zowel onderschat als overschat. Diepe lage tonen zijn een verrijking voor de totale muziekervaring. Maar met diep laag alleen ben je er nog niet. Denk maar eens aan die bonkende bassen die je soms uit auto’s hoort komen. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar met natuurgetrouw laag heeft het niks te maken. Dat de autobezitter er desondanks vrolijk van wordt, doet er verder niet toe. Ieder zijn ding. Er zijn ook mensen die stellen dat lage tonen helemaal niet zo belangrijk zijn en ook zij hebben een punt. Kijk je naar het klankspectrum van veel muziek, inclusief popmuziek, dan zal je zien dat er onder de 75Hz vaak helemaal niet zoveel meer gebeurt. Die paar laagste tonen zou je dus ook prima kunnen missen. Denk dan maar eens aan dat transistorradiootje in de keuken. Daar komt geen laag uit maar laat ondanks het beperkte klankspectrum toch muziek horen die je kunt herkennen en waarvan je kunt genieten. Kortom, hoe belangrijk is dat laag nou eigenlijk en als je het dan toch wilt hebben, hoe kun je die tonen het beste weergeven?
In welke configuratie?
Er zijn twee manieren waarop je een subwoofer kunt inzetten. Methode 1 is de sub in een home cinema systeem. Hierbij sluit je de sub aan op de LFE uitgang van de surroundversterker. In de 5.1 soundtrack wordt er door de producent een mix speciaal voor dit kanaal gemaakt. Dit zijn dus unieke, speciaal voor dit doel gemaakte bassen.
Bij methode 2 gaat het anders. Daar heeft de subwoofer tot taak frequenties weer te geven die het hoofdsysteem niet (meer) kan weergeven. Hij geeft dus die tonen weer die wel in het originele signaal zaten maar niet of nauwelijks door de luidspreker weergegeven kunnen worden. Dit is het type sub dat Richard Lord voor ogen had. Dat je zo’n sub ook heel goed voor het LFE kanaal kunt gebruiken is in feite een mooie bijvangst.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS