Recensie

Revel Concerta2 M16

Onderzoek voor een hoge kwaliteit

Door Marnix Bosman, HVT 5, mei 2017

Een goede luidspreker is veel meer dan zes planken en een aantal luidsprekerunits. Een goede luidspreker stel je samen op basis van kennis, ervaring en gedegen onderzoek.

Revel is gestart in 1996 en is in dat opzicht nog een relatief jonge luidsprekerbouwer. Eigenlijk te jong om te kunnen bogen op een jarenlange ervaring maar die reactie is niet terecht. Revel is namelijk onderdeel van Harman en binnen dit conglomeraat is de kennis op het gebied van audioelektraonica en akoestiek natuurlijk ongekend groot. Revel kan niet alleen putten uit deze bron aan kennis en ervaring maar kan ook beschikken over de uitgebreide research en ontwikkelfaciliteiten. Revel doet veel onderzoek naar het technische gedrag van luidsprekers maar verricht daarnaast ook akoestisch perceptieonderzoek. Blinde luistertesten hebben veel informatie opgeleverd. Op basis van deze testen met veel proefpersonen wordt uiteindelijk ook bepaald of een nieuw Revel luidsprekerontwerp ook werkelijk in productie genomen wordt of niet. Een wetenschappelijke benadering op basis waarvan een nieuwe luidspreker wordt ontworpen, klinkt heel logisch maar is dat niet. Binnen de luidsprekerindustrie is de klassieke trial-and-error methode nog steeds zeer algemeen.

Concerta2 M16

De M16 is onderdeel van de Concerta2 serie die in 2015 werd geïntroduceerd als doorontwikkeling van de in 2005 gelanceerde Concerta serie. Beide Concerta series bevinden zich in populaire prijssegmenten waar de concurrentie bijzonder groot is. Om in dit woud aan luidsprekers op te vallen, kiezen sommige fabrikanten voor een wilde vormgeving. Zo niet bij Revel. Revel kiest voor een enigszins klassieke benadering waarbij de vorm in teken staat van de functie en niet andersom. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet over de afwerking is nagedacht. Het oog wil ook wat en de afwerking van de M16 is van de bovenste plank. Een andere manier om met een luidspreker op te vallen, is door de weergave een eigen klank of een sausje te geven. In de showroom springt een luidspreker er dan misschien uit en kan hij als goed worden ervaren. De praktijk leert echter dat mensen hier op de duur toch niet tevreden mee zijn. Ook hier geldt weer dat Revel een andere weg kiest. Revel streeft naar een luidspreker die natuurgetrouw en eerlijk is. Een weergave van de realiteit zoals het in de natuur ook klinkt. Een luidspreker zonder eigen klank. Op basis van deze kwaliteit zal een luidspreker altijd boven komen drijven, is de stelling van Revel.